Разполагане на болния в леглото

болен леглоПравилното разполагане в леглото допринася в много случаи за благоприятното повлияване на развитието на заболяването. То може да предотврати появата на вторични заболявания, както и да осигури облекчение и обезболяване.

Много болни сами заемат най-удобното за тях положение. Понякога се налага болният да бъде положен по друг начин, който не отговаря на неговите предпочитания. В такива случаи обслужващият трябва приятелски и спокойно, но решително да въздейства на болния да заеме полезното за него положение в леглото.

Помощни средства за постигане на правилно разполагане в леглото са навити на рула одеяла или възглавници от канапета за повдигане на мишниците, долните крайници или за опора на гърба при седене. Понякога се използуват и надуваеми възглавници.

Преди всяко поставяне в необходимото положение леглото се оправя добре. Това е важна предпоставка за доброто самочувствие на болния.

Лежане с повдигната горна половина на тялото
Този начин на разполагане в леглото има предимството да облекчава дишането. Той се препоръчва при заболявания на дихателните пътища, на сърцето, както и на щитовидната жлеза.
За подпиране на гърба се поставят допълнително една до две възглавници откъм горния край на леглото. За да се избегне постепенното свличане на болния към долння край на леглото, там се поставя навито на руло одеяло, което подпира ходилата. Мишниците на болния могат да бъдат положени върху две навити на рула одеяла или две възглавници от канапе (завити в кърпи). Те се поставят вляво и вдясно в леглото. По този начин болният заема положение, близко до това във фотьойл с тапицирани облегалки.

Ако болният е склонен към кръвотечения от носа, той трябва да бъде поставен по възможност в седнало положение, като главата остава леко наведена напред към гърдите. По този начин се предотвратява проникването на кръвта от носа в гърлото.
Водоравно разполагане в леглото
При някои заболявания то е наложително. За повечето болни лежането по гръб е значително натоварване. Те предпочитат лежането настрани с присвити долни крайници. Възглавниците се изваждат (също и клиновидната възглавница в горния край на леглото, ако има такава) и болният лежи напълно водоравно. В домашни условия подобно разполагане на болния в леглото се прилага по изключение.

Специални положения
При заболявания на храносмилателните органи, но също и при дразнене на мускулите и нервите на гърба болният се разполага за няколко дни с повдигната горна половина на тялото и свити в колената долни крайници. По този начин се постига отпускане на коремната мускулатура, подобрява се самочувствието. Под главата и рамената се поставя допълнителна възглавница, свитите долни крайници се подкрепят с навито на руло одеяло, поставено под колената. При болки, дължащи се на дразнения на нервите и мускулите на гърба и седалището, се подлага възглавница под седалището. По този начин се постига разпускане на мускулатурата на гърба, като се намалява и опъването на нервите на долните крайници.

Понякога се налага само едната ръка или единият долен крайник да бъде поставен в особено положение. В такъв случай се използува покрити с кърпи и навити на русло одеяла рили възглавници от канапета, с което се осигурява необходимото повдигане на крайника.

Използваните помощни средства за поддържане на специално положение в леглото трябва да се проверяват няколко пъти дневно, тъй като лесно се разместват и престават да изпълняват своето предназначение. Повдижността на болни, които заемат принудително положение, е силно ограничена. Осигуряването на необходимите грижи при тях е многократно по-наложително в сравнение с останалите болни на легло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.