Някои хора не се разболяват от грип заради гени

Някои хора, когато се сблъскват с грипен вирус, остават здрави. Други пък задължително го подхващат. Учените считат, че за всичко са виновни гените.
Вирусът се предава чрез малки капчици, които попадат в околната среда от кашляне и кихане. Простото покашляне е способно да доведе до попадане в околната среда до 100 000 вирусни частици. А при кихане техният брой се увеличава до два милиона. Освен това, вирусът е силно заразен (годишно засяга между 5 и 15% от населението).

Реакцията варира значително. Някои хора може да заболеят. Но 30-50% по-добре понасят вируса. Това означава, че техният организъм по-ефективно извежда вируса от системата.

Американски учени са анализирали експресията на гените при хората, заразени с грипен вирус. Така, на 17 доброволци са въвели вирус H3N2, стоящ зад сезонните огнища на инфекция. На всеки осем часа е била вземана кръвна проба в продължение на пет дни. От 17-те заразени хора се разболяват девет. А при други симптоми не са били записани, въпреки че получили вируса в същата концентрация. Оказа се, реакцията е в пряка зависимост от експресията на много гени.

При заболелите хора се активирали гените, свързани с производството на възпалителни съединения, и стресов отговор. А при здравите, обратно, активирали се гените стоящи зад анти-възпалителната реакция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.