Първа помощ при шок

шок първа помощЕдно от най-тежки усложнения, което може да възникне при нараняване, е травматичният шок. Той действува като удар върху нервната система и е реакцията на организма при извънредно големи травми. При шока се разстройва цялата жизнена дейност на организма. За да се изпадне в състояние на шок, способстват преумората, изтощението, дългото безсъние, кръвозагубата, психичните сътресения и др.

Разпознаване на състоянието

Отключващи причини за развитието на шок са травми, изгаряния, злополуки, отравяния, болкови пристъпи, диарии, повръщания, инфекциозни заболявания, алергични реакции и др. Психични фактори (страх) също могат да доведат до шок.
Признаци на първата фаза на шока (при запазено съзнание) са безпокойство, бледост, студена кожа, ускорен пулс (100 до 120 удара в минута), зениците реагират на светлина със свиване, дишането е ускорено и повърхностно, кръвното налягане е понижено. В съзнание изпитва слабост, виене на свят понякога става превъзбуден.

Признаци на втората фаза на шока са унесеност или безсъзнание, влажна студена кожа, изключително ускорен пулс (над 120 удара в минута), който не винаги може да бъде опипан в областта на китката, ускорено повърхностно дишане, зениците не реагират на светлина.

Опасности

Трайно увреждане на органи поради продължително недостатъчно кръвоснабдяване.
В първата фаза на шока настъпва централизация на кръвообращението, т.е. оросяват се предимно сърцето и мозъкът. Във втората, опасната фаза, кръвта сякаш „потъва“ в съдовете на вътрешните органи.

Мерки

Борбата с шока е не по-малко важна от обработката на раната.

 • Спиране на кръвотечението при налично нараняване.
 • Болният се поставя по гръб, като при нужда краката се повдигат (улесняване на обратния ток на кръвта към сърцето); главата да бъде ниско разположена.
 • Дихателните пътища се освобождават.
 • При повръщане или кръвотечение от устата, да се сложи пострадалия настрани, за да се избегне попадането на повръщано в дихателните пътища.
 • Да се ограничи загубата на топлина (завивки), без да се внася допълнително топлина (грейки и др.).
 • При отсъствие на признаци на кръвообращение (дишане, кашлица, движение) е необходимо да се започне сърдечно-белодробна реанимация.
 • Обезболяване с медикаменти.
 • Да се успокои болният, ако контактът с него е възможен.
 • Да се отпуснат стягащите пречещи на дишането дрехи (колани, яки, вратовръзки).
 • Да се окаже първа помощ при наличие на други рани (кръвотечение, счупване).
 • Течности се дават само на болни, които са в съзнание (първа фаза на шока).
 • Никакви допълнителни натоварвания като транспорт и т.н.

Указания при оказване на първа помощ при шок

Ако не се постигне овладяване на шока, се развиват тежки органни увреждания. Възможен е смъртен изход. По време на шока може да липсват болки. В шоковата фаза пострадалият може изобщо да не се чувствува травмиран, което създава опасност от лекомислени действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.