Първа помощ при травми на роговицата

Най-разпространените травми на окото с увреждане на роговицата – прозрачната външна обвивка на очната ябълка. Възможните причини са всеки контакт с прах, мръсотия, пясък, дървени или метални стружки и даже с края на хартия. Като правило такава повреда засяга само повърхността на окото и се нарича абразия (драскотина). При попадане на инфекция на мястото на драскотината може да се образува язва, а това вече е сериозно заболяване.

В бита роговицата може да се повреди при занимания със спорт или при ремонт. Малко дете може да повреди роговицата си с нокът. На нея могат да попаднат и капки битова химия или антифриз.

Роговицата е чувствителна и нейните наранявания са болезнени. При това възниква усещане, че в окото е попаднал пясък. Травмите на роговицата често са съпроводени със течене на сълзи, размитост на зрението, болка и зачервяване на окото. Започва главоболие.

По какъв начин можем да подобрим състоянието

В случай на травма трябва да се отиде при лекар. Като допълнителна мярка може да се направи следното:

  • Да се промие окото с чиста вода или физиологичен разтвор, използвайки за това специална ваничка или чиста чашка. Промивката ще помогне да се отстрани от окото чуждото тяло, травматизиращо роговицата.
  • Да се мигне няколко пъти. С помощта на това движение може да бъдат отстранени дребни частици или пясък.
  • Да се дръпне горния клепач, така че да закрие долния. Ресниците на долния клепач ще помогнат да се отстрани полепналото към роговицата чуждо тяло.
  • При това не бива да се извършват действия, които могат да усилят увреждането.
  • Не бива да се опитваме да извадим чуждото тяло от очната ябълка самостоятелно да отстраняваме голямо чуждо тяло, пречещо на окото да се затвори.
  • Да се търка окото. Докосванията и натискането на окото утежняват последствията от драскотината.
  • Да се докосва окото с пинцета, клечки за уши или други инструменти. Така може да се получи още една травма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.