Първа помощ при прободни рани

нараняване главаОбикновено прободните рани не предизвикват обилно кръвотечение и зарастват почти веднага. Това обаче не означава, че не е нужно да бъдат лекувани.

Като всяка друга рана прободните рани са опасни заради възможността от попадане на инфекция. Към групата с повишен риск са раните, предизвикани от предмети замърсени със земя (възможна е зараза с тетанус) и ухапванията, включително такива от домашни животни. Особено опасни в това отношение са прободните рани на стъпалото.

При дълбоко ухапване и непреставащо кръвотечение трябва да се извика медицинска помощ. В останалите случаи трябва да се действа така:

Спиране на кръвотечението при прободни рани

Като правило дребните порязвания и драскотини престават да кървят от само себе си. В противен случай трябва да се сложи превръзка или да се превърже стегнато повреденото място с чист плат. Ако кръвта не спира да тече няколко минути след слагане на превръзката, трябва да се обърнете към лекар.

Обработка на раната

Да се промие с чиста вода. За отстраняване на дребните частици може да се използва пинцета, промита със спирт. За отстраняване на по-едрите частици трябва да се отиде при лекар. Пълното почистване на ранената повърхност намалява риска от заразяване с тетанус. За обработката на кожата около раната е нужно да се използва сапун и мека гъба.

Да се нанесе крем с антибиотик за местно действие. Тези препарати не ускоряват заздравяването на раната, но я овлажняват и предотвратяват заразяването с инфекциозни заболявания, правейки лечението по-ефективно. Възможна е индивидуална непоносимост към препарата, проявяваща се като леко изриване. При този случай трябва незабавно да се прекрати използването на лекарството.

Превръзване на раната

Да се превърже раната. Достъпът на въздух ускорява заздравяването на раната, но превръзката е необходима за да се попречи на попадането на бактерии в нея.

Редовно да се сменят превръзките. Това трябва да се прави ежедневно или когато те се намокрят или замърсят. Лицата с особено чувствителна кожа трябва да използват стерилна марля, обикновен или хипоалергичен бинт, продавани в аптеките.

Да се следи за признаци на инфекция. Ако раната не зараства, наблюдава се зачервяване, парене, възпаление, усилваща се болка или нагнояване, трябва да се обърнете към лекар.

Към лекар трябва да се обърнете и ако раната е на крака, дълбока, силно замърсена или е в следствие на ухапване  на животно или човек. Той ще оцени сериозността на увреждането, ще я почисти и при необходимост ще я зашие. Ако от момента на ваксиниране против тетанус са минали повече от 5 години, лекарят ще препоръча повторна ваксинация до 48 часа след раняването.

След ухапване от животно (особено диво или бездомно) възниква опасност от зараза с бяс. Лекарят ще назначи антибиотик или ваксиниране против бяс. За инцидента трябва да се съобщи на местните ветеринарни власти. Ветеринарят трябва, по възможност, да наблюдава животното в течение на 10 дни след ухапването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.