Първа помощ при порязвания и драскотини

драскотиниЛеките порязвания и драскотини обикновено не изискват медицинска намеса. Главното е да се предотврати инфектиране и други възможни усложнения. Ето какво трябва да се прави при прости травми.

Спиране на кръвотечението

Като правило дребните порязвания и драскотини престават да кръвотекат от само себе си. В противен случай трябва да се сложи превръзка или здраво да се бинтова повреденото място с чиста тъкан. Да не се снема превръзката 20-30 минути. Не трябва междувременно да се проверява тече ли кръв, защото може наново да се разрани мястото и кръвотечението да се възобнови. Ако кръвта дълго не спира да тече се препоръчва да се извика лекар.

Обработка на раната

Да се промие с чиста вода (сапунът раздразва кожата, за това с него може да се измиват само краищата на раната). Останалите частици мръсотия или вещество трябва акуратно да се отстранят с пинцета, предварително почистена със спирт. Ако не е възможно да бъдат отстранени напълно, трябва да се обърнете към лекар. Напълно почистване на ранената повърхност намалява риска от зараза, например тетанус. За обработката на кожата около раната трябва да се използва сапун и мека гъба. Не е необходимо да се използва кислородна вода, йод или препарати на йодна основа.

Да се нанесе антибиотик за местно действие. След промиването на раната да се намаже с тънък слой маз или гел на антибиотична основа. Тези препарати не ускоряват заздравяването на раната, но я овлажняват и предотвратяват инфекцията, като правят лечението по-ефикасно. Възможна е индивидуална непоносимост към препарата, проявяваща се като леко изприщване. Тогава трябва незабавно да се спре използването на препарата.

Превръзване на раната

Превръзките предотвратяват попадането на микроби в раната. След като отмине опасността от зараза, е по-добре раната да се разбинтова – свободният достъп на въздух ще ускори процеса на заздравяване.

Смяна на превръзката

Това трябва да се прави ежедневно или след нейното намокряне или замърсяване. На хората с особено чувствителна кожа се препоръчва да използват стерилна марля, обикновен или еластичен бинт от аптеката.

Шиене на дълбоките рани

Рани с дълбочина повече от 6 мм, с повреден подкожен мастен слой или мускулна тъкан, а също и разкъсаните рани обикновено биват зашивани. При незначителни повреди краищата може да се приберат с 1-2 броя хирургични лентички. Ако пострадалият не може сам да достигне до раната, трябва незабавно да се обърне към лекар. Своевременно (до няколко часа след раняването) и правилно зашиване на раната понижава риска от попадане на микроби в нея.

Да се следи за признаци на инфекция. Ако раната не заздравява, наблюдава се зачервяване, възпаление, парене или загнояване, трябва да се отиде при лекар.

Да се направи ваксина против тетанус. Препоръчва се да се прави ваксина против тетанус на всеки 10 години. Ако от момента на последната ваксина е минало повече от 5 години, при наличието на дълбока или силно замърсена рана, лекарят може да препоръча да се направи повторна ваксинация до 48 часа след раняването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.