Първа помощ при изкълчване

Изкълчването е травма, водеща до изместване на ставните краища на костите. Най-разпространените причини са удар или падане. Изкълчването може да бъде предизвикано от хронични болести, например ревматоиден артрит.

Изкълчването често се случва при тези, които се занимават с контактни (футбол, хокей) или видове спорт с висок риск за травми (алпийски ски, волейбол). Да се изкълчи може както голяма става (тазобедрена, колянна, на стъпалото, раменна, лакътна), така и по-малки стави на пръстите на ръцете или краката.

В резултат на травмата ставата временно се деформира и става неподвижна. Това състояние често се съпровожда със силна болка и оток. Само лекарят може да върне ставните краища в изходното положение.

В случай на изкълчване трябва да се направи следното:

  • Да не се отлага отиването при лекар.
  • Да не се движи травмирания крайник. За да се фиксира крака или ръката в едно положение може да се сложи шина. Не бива да се опитваме да движим крайника или да се самолекуваме. Така може да бъдат увредени ставите, мускулите, връзките, нервните краища и кръвоносните съдове.
  • Да се сложи лед на повреденото място. Това ще помогне да се намали отока, да се спре вътрешното кръвотечение и да се избегне събирането на течност в повредената става или около нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.