Прополис (клеева тинктура)

прополис калеева тинктура

Истина е че продукти като мед, пчелен прашец и млечице, прополис имат благотворен ефект върху здравето на човека и допринасят за неговото дълголетие.

Пчелният клей – прополисът представлява пчелен продукт, които е широко прилаган във фармацията и козметиката. Много ефикасни препарати съдържат прополис. Сред тях се нарежда и спиртния ми разтвор, които има голям брой приемущества.

Названието на прополиса идва от гръцки и означава „защита на града“ във връзка със устройството на пчелния кошер.

Веществото представлява смолиста маса, която има противогъбични, антибактериални, антивирусни и противоплесенни свойства.

Събрания от пчелите прополис се използва като градивен материал на кошера, а също така и за дезинфекция. За една година от едно пчелно семейство се получават около 200 гр. прополис.

От значение за полученото количество е породата на пчелите, а също така и климатичните особености, географското разположение, какви са растителните видове.

Най-често срещаните източници от които пчелите събират прополис са тополите, конския кестен, елшата, върбите и др.

Целият кошер е покрит с прополис, а също така и самите пчели. Това представлява защитен механизъм за предпазване от неприятели. Също така полираните стени с прополис на килийките повишават устойчивостта към физически фактори. По този начин в студеното време се намаляват въздушните потоци, като по този начин действа и като топлоизолатор.Развитието на различни болести е възпрепятствано, поради бактериостатичното, антисептичното, бактерицидното, антимикотичното и антирадиационното действие на прополиса.

Един кошер обикновено има обем около 50-60 литра и е обитаван от 50-60 хиляди пчели, температурата е 37-38 градуса, а влажността 75%. Съдържанието на въглехидрати е високо. По този начин се получава благоприятна среда за развитието на микроорганизми.

Пчелния клей представлява смолисто вещество имащо тъмножълт до кафяв цвят. Пресният клей, изваден от кошера има мека, лепкава консистенция. Свойствата и ароматът на прополиса зависят най-вече от растителните видове и радиуса на летеж на пчелите. Има приетен аромат на мед, растителни пъпки и восък. На вкус е силно горчив и лют. При по-дълго съхраняване потъмнява.

При горене отделя приятна миризма на смола. При затопляне бързо омеква и става удобен за обработка. При стайна температура се втвърдява, а при по-ниска става крехък.

Има относително тегло между 1,112 и 1,136, няма определена точка на топене, но обикновено се топи между 80-105°С.

Разтваря се слабо в студена вода, а в  гореща от 7 до 11%. В етилов алкохол се разтваря 50-75%.

Основната му баластна съставка представляват различни растителни смоли, гуми и восъци.

В него има много флавоноиди, както в чая и виното, антиоксидантни вещества, органични киселини и техни естери, феноли, алдехиди, витамини, минерали, растителни есенции.

Прополисът има сложен химичен състав, който все още е дискусионен.

Съдържа растителни смоли, восък, етерни масла, цветен прашец, дъбилни вещества, механични примеси, глюкозиди, флавоноиди, органични киселини, алдехиди, естери, алкохоли, терпени, аминокиселини, въглеводороди, свободни мастни киселини, алкохоли, витамини A, B1, B2, B6, C, E, множество микроелементи.

Прополисът съдържа още:

Около 55% растителни смоли, в които влизат флавоноиди, фенолни киселини и етери;Восъци и мастни киселини: 25-35% от растителен и пчелен произход;Eтерични масла – 10%;Цветен прашец – 5 %, в това число протеини (вероятно от полена) и свободни аминокиселини – 16;Агринин + пролин до 45,8%;Дъбилни вещества, 14 микроелементи – най-вече желязо и цинк;витамини – само В3;механични примеси и други – общо 5%.

Най-често пчелният клей се събира чрез остъргване на горната повърхност на рамките или на стените на кошера с рамкоповдигач, формирането на рехави топчета, които се поставят в целофанови или пластмасови пликове. Последните се съхраняват в хладилник.

Възможно е над рамките да се поставят специални мрежи или решетки, чиито отвори не превишават 5 мм, и които се запушват от пчелите с прополис.

След това тези решетки и мрежи се поставят в хладилник.

При ниски температури прополисът става чуплив и лесно се отделя от тях.

Разтварянето му става с медицински спирт, като обикновено се приготвя 30% тинктура.

Клеевата тинктура представлява спиртен разтвор на прополис. Употребява се вътрешно и външно.

В зависимост от предназначението й се използват различни проценти: 2%, 4% в стоматологията, 10%, 15%, 20%, 30% за вътрешно и външно приложение.

Най-добре е да се приготви 30% разтвор, от който лесно чрез разреждане могат да бъдат получени всички останали концентрации.

За практически цели разтворът на прополис може да бъде 20-30%.

Той се приготвя по следния начин: 100 гр. пречистен и стрит на прах прополис се поставят във флакон и постепенно към него се прибавят 500 мл 96?С медицински спирт.

Разклаща се в продължение на 30 мин. В рамките на 5-7 дни сместа трябва да се разбърква по 1-2 пъти дневно.

На дъното на флакона се получава утайка, която се филтрира.

Така приготвеният разтвор се съхранява на тъмно и при стайна температура, а срокът на годност е 3 години.

За противомикробните свойства на прополиса е известно много:

Той притежава изразен бактерициден и бактериостатичен ефект спрямо много патогенни бактерии. Съхранявани при нормални условия, прополисът и спиртният му екстракт запазват антибактерийната си активност в продължение на 3-4 години. Антибактерийните вещества са термостабилни и практически устойчиви на високи температури.Противогъбичното (антимикотичното) действие на прополиса е силно изразено спрямо много от причинителите на редица заболявания по кожата и окосмените части на тялото на човека. Особено изразено е действието му спрямо гъбични заболявания на устната кухина, дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Ефективната концентрация в този случай е 0.01%.Противовирусният ефект на прополиса е доказан по отношение на грипните и херпесните вируси;Антипротозойните (антипаразитните) свойства на спиртните разтвори на прополиса се запазват до 0.25% спиртен разтвор. При водните разтвори този процент е 4%;Обезболяващо действие – прополисът действа обезболяващо дори в ниски концентрации от 0.25% спиртен разтвор. Ефектът настъпва 5-10 мин. след прилагането и продължава около 1 час;Противосърбежно действие;Противовъзпалително действие – ускорява заздравяването на рани, особено на тежки декубитални рани след хирургична обработка. Настъпва бързо изчистване с намаляване на ексудацията, образуване на зряла съединителна тъкан в мястото на некротизиралата тъкан;Лекуване на изгаряния, абсцеси, фурункули;Засилва апетита;Хипотензивно действие – понижава кръвното налягане;Антисклеротично действие;Анаболен ефект;При лечение на парадонтози, гингивити и други патологични състояния в устната кухина;Имуностимулиращо действие;Спазмолитичен ефект;Антиоксидантна активност;Противотуморна активност;Противорадиационна активност;Детоксикираща активност.

Във всеки район прополисът е различен в зависимост от преобладаващата растителност, и въпреки това основните лечебни свойства на прополиса се отличават пренебрежимо малко в различните видове.

Той се прилага под форма на тинктури, таблети, гранули, сиропи, аерозоли, спрейове, кремове.

Обикновено за възрастни се препоръчва профилактичен прием веднъж дневно по 30 капки от 30% спиртен разтвор (клеева тинктура), разтворени в чаша хладка вода половин час преди храна.

С лечебна цел това количество се приема 2-3 пъти дневно.

При деца се прилага 1/5 до 1/2 от дозата на възрастните в зависимост от заболяването.

Препоръчва се прием веднъж дневно на толкова капки, на колкото години е детето, в чаша хладка вода или сок.

Приемането трябва да бъде преди храна. С лечебна цел дозата може да се дава 2-3 пъти дневно.

При деца е по-подходящ водният разтвор на прополис, поради отсъствието на спирт в него.

Към 100 гр чист и стрит на прах прополис се добавя 100 мл дестилирана вода.

Разбърква се и се оставя на водна баня няколко часа. Филтрира се.

Прилага се както спиртният екстракт на прополис. Съхранява се на тъмно. Срок на годност – 3 години.

Трябва да се подхожда внимателно и отговорно при първото приемане на продукта. Не бива да се препоръчва като абсолютно безопасен препарат.

Възможно е в някои случаи да провокира появата на по-леки или по-тежки алергични реакции, особено при деца.

Не се препоръчва продуктът да се дава на деца под 3-годишна възраст.

Винаги да се започва с външно прилагане на прополис – намазва се ограничен участък от кожата с 30% спиртен разтвор от вътрешната страна на лявата ръка.

Ако в рамките на 24 часа не се наблюдават зачервяване, подуване и други признаци на алергична реакция, може да се пристъпи към лечение.

Намазва се ограничен участък венеца с 30% спиртен разтвор на прополис, както се постъпва при лечение на парадонтози и гингивити.

Ако в рамките на 24 часа липсват алергични реакции се пристъпва към лечение.

Една капка от 30% спиртен разтвор на прополисова тинктура се разтваря в чаша вода. Разбърква се и се изпива.

Ако в рамките на 24 часа липсват алергични реакции, капките може да се увеличат до достигане на препоръчителната дозировка.

Алергичните реакции при вътрешен прием е възможно да са по-тежки и генерализирани. И тук има хипотония, алергични обриви, съпроводени от сърбеж, а в някои от по-тежките случаи може да с стигне и до алергичен шок.

При заболявания в областта на устната кухина като афти, гингивит, стоматит, ангина, болки в гърлото, херпес и др прилагането на спиртен разтвор на клеевата тинктура оказва благоприятен ефект.

При кожни заболявания като акне, поврърхностни рани, рагади, херпес и др външното приложение на прополис има положително влияние.

При локални промени на лигавицата на устната кухина или кожата, върху засегнатите места може да се прилага 30 процентен разтвор на прополис.

2-4 процентната водно-спиртна емулсия е подходяща за правенето на гаргари.За да се приготви 2% емулсия 1 милилитър от 30 процентния спиртен разтвор се прибавя към 14 милилитра вода, което е приблизително колкото 1 супена лъжица. Респективно за да се приготви 4 процентен разтвор 1 мл 30% празтвор трябва да се прибави към 7-8 мл вода. Дадената доза прополис се накапва в чаша пълна с хладна вода и се консумират наведнъж. Най-добре е приемането да се направи около 20-30 минути преди хранене.

Източник: BB-team

3 Replies to “Прополис (клеева тинктура)”

  1. елеонора илиева :

    Браво! Много подробно и разбираемо написана статия!

  2. Много подробна дадена информацияза прополиса.Комплименти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.