Настинката при малките деца не е безобидна

Снимка: Интернет

Респираторните заболявания се понасят много по-леко от възрастните хора, отколкото децата. При тези инфекции се наблюдава повишаване на температурата, което може да бъде постепенно или рязко, а тя да достигне до 39 – 40 градуса. В много случаи, болният се чувства отпаднал, има лош сън, а температурата може да се повиши още малко. В първия случай, повечето родители веднага търсят лекар, а във втория изчакват, защото не виждат все още сериозна заплаха.

И в двата случая има много голяма опасност от респираторни заболявания. Детският организъм не е толкова силен, че да може да се пребори сам с инфекцията. Може да има много сериозни последствия, ако не се започне лечение на време – още от първия ден.

При кърмачетата, лигавиците на носа и глътката на гърлото са много нежни, в сравнение с тези на възрастните. Те се подуват много, ако са атакувани от вируси. Когато това се случи, децата дишат много по-трудно от обикновено и изпитват сериозен недостиг на кислород, което може да се окаже животозастрашаващо в някои ситуации.

През нощта, детето може да започне да се задъхва и да кашля много силно. Това се дължи на отока на лигавицата в гърлото, който води до драстично стесняване на дихателните тръби. Ако се случи това с вашето дете, незабавно потърсете лекарска помощ, а докато чакате, можете да проветрите помещението и да осигурите повече кислород. Вдигнете детето и го дръжте във вертикално положение, дайте му да пие топла напитка и поставете краката му в топла вода.

Вирусите не поразяват само дихателните пътища, а проникват директно в кръвта и стават причина за интоксикация на организма (натравяне). От това страдат най-много нервната и сърдечно-съдовата система. Кръвотечението от носа е признак, който свидетелства за такива поражения. При такива случаи, детето не трябва да лежи по гръб. Опитайте да спрете кръвта, като вкарате в ноздрата от която идва кръвотечението памучен тампон, намазан с вазелин или растителна мазнина. Поставете студена мокра кърпа върху областта между очите на детето.

Детето трябва да лежи на една страна, за да се избегне попадане на кръв в носоглътката, стомаха или трахеята. Ако и от двете ноздри тече кръв, тогава главата трябва да бъде наведена леко напред.

Често при интоксикацията има и висока температура, както и повръщане, конвулсии, дори загуба на съзнание. Последните две са много опасни, защото при тях има кислородна недостатъчност. Това води до намаляване на сърдечната дейност и ако не се действа бързо, може да има фатален край.

Не взимайте детето на ръце и не го тресете, не го завивайте и не му давайте да пие вода, не шумете около него и не пускайте много силна светлина. Дрехите му трябва да са отпуснати, почистете с памучен тампон носа му и поставете върху челото му мокра кърпа. Ако детето започне да посинява, създайте движение на въздуха над него, поставете върху краката му електрическа възглавница и му направете изкуствено дишане.

Често децата не ядат, през първите дни от болестта, но не трябва да ги насилвате да го правят. Давайте им повече течности, но по малко. Винаги бъдете около тях, защото не знаете кога ще се нуждаят от помощта ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.