При гастрит и язва на стомаха лекарите препоръчват ягоди

Екип от италиански, сръбски и испански изследователи смятат, че ягодите могат да намалят увреждането на стомашната лигавица от употребата на алкохол.
Д-р Сара Тулипани от Университета в Барселона, заяви, че положителният ефект от ягодите се свързва с антиоксидантните свойства на плодовете: ягодите активират антиоксидантната защита и ензимите на тялото.

Изследванията показват, че диета, богата на ягоди може да има положителен ефект, когато става въпрос за предотвратяване на стомашни заболявания, свързани с образуването на свободни радикали или други активни форми на кислорода.

В допълнение, ягодите също може да забавят образуването на стомашни язви. Гастрит или възпаление на стомашната лигавица са свързани с консумацията на алкохол, но също така може да бъдат причинени от вирусна инфекция или нестероидни противовъзпалителни лекарства. В тези случаи използването на ягоди може да намали увреждане на стомашната мукоза, казват изследователите.

Учените провели експеримент върху плъхове: в рамките на 10 дни им давали ежедневно по 40 милиграма на ягодов екстракт на килограм телесно тегло. След това на плъховете им дали алкохол и анализирали състоянието на стомасите им. Оказало се, че при тези гризачи, които са се хранили с екстракт, язвите са по-малки отколкото при останалите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.