Пресечка – Cnicus benedictus

пресечка cnicus-benedictus

Латинско име на пресечка

Cnicus benedictus L. — Сем.Compositae

Други български имена на пресечка

кникус, бенедиктски трън

Имена на чужди езици на пресечка

blessed thistle (английски); chardon benit (френски); Benediktenkraut, Bitterdistel (немски)

Разпространение на пресечка

По сухите тревисти места и редките храсталаци в най-топлите части на страната, а също и по южната част на Черноморското крайбрежие.

Описание на пресечка

Тревисто, дву- или едногодишно растение. Стъблото още от основата е силно разклонено. Листата са продълговати, почти всички приседнали, вълнообразно до пересто изрязани, с едро, доста грубо мрежесто жилковане, с бодли по издадените места на петурата. Цялото растение е силно окосмено. Цветовете са тръбести и са устроени както при другите сложноцветни. Кошничките са обкръжени от горните листа. Вътрешните обвивни листчета на кошничката завършват с перест бодил. Външните обвивни листчета са едри, тревисти и бодливи. Дъното на кошничката е покрито с ципести прицветници. Плодовете са цилиндрични с хвърчилка, съставена от 8 до 10 назъбени четинки и от многобройни други, по-къси власинки. Цъфти в началото на лятото.

Дрога (Използваема част) на пресечка

Листата и горната част на стъблата с цветните кошнички (Herba Cardui benedicti).

Съдържание (Химичен състав) на пресечка

Съдържа кницин (горчиво гликозидно вещество), слузно вещество, около 8% танин, смолисти вещества, малко количество никохиламид.

Действие и приложение на пресечка

Пресечката се използува при смущения в храносмилането (метеоризъм, запек, атония на червата след възпалителни процеси, стомашни и чревни язви), при заболявания на черния дроб и жлъчната система, жълтеница, нередовна менструация, като стимулиращо нервната система средство, при анемия, също и при заболявания на дихателните пътища (при бронхиален катар, астма).

Употреба на пресечка

Дрогата се употребява като запарка: 1 1/2 лъжица пресечка се запарва с 2 чаши вряща вода (доза за 1 ден); запарката се пие на глътки. Пресечката влиза в състава на много смеси.

Българската народна медицина препоръчва пресечката под форма на отвара при остри и хронични възпаления на дихателните органи (възпаление на белия дроб, суха кашлица, ангина, астма), при хронични стомашни и чревни катари (запек, жълтеница). Употребява се още външно при гангрена и трудно заздравяващи рани.

Внимание: По-големи дози предизвикват гадене и повръщане. При бъбречни заболявания пресечката е противопоказана!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.