Лекуваме ли настинката по правилен начин?

лечение-настинка Много от процедурите които изпълняваме, докато се опитваме да се отървем от настинката, са вредни. Те са популярни и почти всички ги правят, но това не означава, че имат благоприятен ефект. Тук ще разгледаме най-масовите грешки, които се допускат от повечето хора. Много от популярните препоръки всъщност не помагат, а дори могат да навредят.

При висока температура, трябва ли да се завием добре и да се изпотим?

Със сигурност не. Когато се завиваме, ние поддържаме външната температура по-висока по изкуствен начин, което не влияе добре на тялото и нарушава неговото терморегулиране. Това води до увеличаване на натоварването на сърцето и на съдовете, което може да доведе до голямо сърцебиене, до задух или до повишение на кръвното налягане.За да свалите температурата, по-добре използвайте по-ефективни методи като обтриване с хладна вода или направете студен компрес на челото.

Трябва ли непрекъснато да „пазим леглото”?

Ако само кашляте или кихате, нямате причина да лежите постоянно на леглото. Дори това може да ви навреди, защото при продължителното лежане се намалява вентилацията на белите дробове и бронхите, което води до започването на застойни явления. Самата инфекция има свойството да се придвижва надолу към дихателните пътища, за това има риск да се получи бронхит или възпаление на белите дробове. Този риск е по-голям при тези които постоянно лежат, отколкото при онези, които предпочитат да не се излежават толкова. Болният човек може съвсем спокойно да се разхожда у дома, като трябва да се пази от течението.

Трябва ли болният човек да се храни много и често?

Това не е за препоръчване. Изисква се енергия, за да се преработва храната, особено ако е богата на мазнини и белтъчини. Когато човек е болен, всичките сили на неговия организъм трябва да се насочат към борбата с инфекцията. За това местните бульони не са за препоръчване и трябва да се избягват. Добре е да се ядат такива продукти, които се смилат по-лесно и не се задържат в червата. Най-добре е да се консумират плодове, задушени и пресни зеленчуци, сокове, задушена или варена риба. Трябва да се пие много вода, която подпомага извеждането на вредните вещества от организма, както и част от медикаментите, които се приемат от болния и се застояват в черния дроб.

Добро средство против настинката ли е чаят с малини и другите подобни на него?

В плодове като малините се съдържа салицилова киселина, за това малините, които са сварени или са направени на сладко, подпомагат понижаването на високата температура и предизвикват потене. Въпреки това, тези плодове не са много подходящи, защото имат противопоказатели при сърдечните заболявания, те могат да предизвикат аритмия и да направят работата на бъбреците по-неефективна. Това е причината, билковите чайове да се препоръчват повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.