Последствия от сънната апнея

   Последствията от ненавременно изследване и лечение на сънната апнея, в голяма част от случаите, могат да бъдат фатални. Фактът, че поради множеството микропробуждания през нощта, болният от сънна апнея има лош и непълноценене сън, съответно през деня се чувства неотпочинал и постоянно сънлив, води до чести задрямвания през деня, на необичайни места и по време на извършване на монотонни всекидневни дейности. Колкото и странно и невероятно да звучи, болният от сънна апнея може да заспи на много шумно място, например в дискотека. Възможно е заспиване по време на съвещание, работа с компютър, гледане на телевизия, и дори по време на шофиране. Изследвания сочат, че до 30 % от челните удари с автомобили, са резултат от заспиване на водача по време на шофиране, причинено от обструктивна сънна апнея. Често, подобни случаи, приключват фатално.

Други често срещани последствия от обструктивната сънна апнея са проблеми със сърдечно-съдовата система. В около 40 % от случаите, сънната апнея е съпровождана от хипертония (повишено кръвно налягане). В такива случаи, лекарствата против хипертония нямат достатъчен ефект, дори когато пациентът приема два или три антихипертонични медикамента. При болните от обструктивна сънна апнея, рискът от исхемична болест на сърцето е силно повишен. Често, тя се проявява като остър коронарен инцидент и инфаркт на миокарда.

При пациентите с дихателни проблеми по време на сън, рискът от исхемичен мозъчен инсулт, преходни исхемични епизоди, и въобще рискът от мозъчно-съдова болест, е  с 4 пъти по-голям, отколкото при останалите пациенти.

Болните от обструктивна сънна апнея често имат понижено либидо, сексуална дисфункция и дори импотентност. Такива пациенти, обикновено не говорят за проблемите си, или отиват на консултации с уролог и сексолог, без да знаят, че причината за техните сексуални проблеми е сънната апнея.

Основната причина за развиването на депресивни състояния е липсата на сън. Според данни от проведени изследвания, при болните от сънна апнея, със задълбочаване на болестта се увеличава и рискът от депресия, като той може да достигне до 80 %.

Освен до проблеми със сърдечно-съдовата и мозъчната система, обструктивната сънна апнея може да доведе до депресивни състояния, сексуални проблеми, заспивания на необичайни места и при извършване на обичайни дейности. Едно такова заспиване, на волана по време на шофиране например, може да доведе до фатален край. В следствие на сънната апнея, може да се натрупат излишни килограми, да зачестят нощните ходения до тоалетна, да се появи хъркане и т.н. И всичко това само заради ненавременно изследване и неадекватно лечение на обструктивната сънна апнея.

Ако често се събуждате през нощта, защото не Ви достига въздухът, но като се събудите всичко е наред и си мислите, че това е било поредният кошмар, не чакайте повече и обърнете внимание на здравето си. Вероятно Вашият личен лекар ще ви насочи към специалист пулмолог, който да Ви направи нужните изследвания и да Ви назначи подходящо лечение.

Обструктивната сънна апнея може да бъде много опасна и да доведе до фатални последствия. Навременното й откриване и лечение е много важно, тъй като изцяло ще промените начина си на живот – ще свалите излишните килограми, сутрин ще се събуждате отпочинали и бодри, ще забравите за дневните задрямвания, ще подновите сексуалния си живот. Ако мислите, че имате симптомите на това заболяване, изследвайте се възможно най-скоро, защото сънната апнея може да бъде животозастрашаваща.

One Reply to “Последствия от сънната апнея”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.