Попадане на химическо вещество в окото

При попадане на химическо вещество в окото трябва да се направи следното:

Промивка на окото

Да се промие окото с леко топла чиста вода в течение на най-малко 20 минути. Това може да се направи по някой от приведените по долу начини:

  • Да се застане под душа и внимателно да се насочи струята с леко топла вода към частта от челото, която е над засегнатото око. Ако са поразени и двете очи, може струята да се насочи към средата на челото.
  • Да се наклони главата над умивалника и да се изложи пострадалото око на слаба струя.
  • Малко дете е най-добре да се сложи във вана или да се наклони назад главата му над мивката и да се насочи слаба струя вода към челото над пострадалото око или към носа (когато са поразени и двете очи). Продължителността на процедурата – не по-малко от 20 минути.

Миене на ръцете

Старателно да се измият със сапун и вода ръцете. Да се убедим, че по тях не са останали следи от химическото вещество или сапуна. Помнете, че вашата основна цел е да се промие поразеното око. А след това да се отстрани химическото вещество от кожата на ръцете.

Допълнителни мерки

Да се махнат контактните лещи, ако те не са паднали при промивката на окото.

Не трябва:

  • Да се търка окото. Така може да го повредим повече.
  • Да се капе в окото каквото и да е освен вода или физиологичен разтвор за контактни лещи.

Спешна медицинска помощ

Да се обърнем за медицинска помощ.

След извършването на тези мероприятия трябва да се обърнем за медицинска помощ. При спешна хоспитализация трябва да вземем със себе си опаковка или да напишем името на химическото вещество, попаднало в окото. Препоръчват се също слънчеви очила, защото в тази ситуация очите са много чувствителни към светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.