Полски хвощ – Equisetum arvense L.

Equisetum-arvense полски хвощ

Латинско име на полски хвощ

Equisetum arvense – Сем. Equisetaceae — Хвощови

Други български имена на полски хвощ

Имена на чужди езици на полски хвощ

common horsetail, field horsetail (Английски); Akerschachtelhalm (Немски); cola de caballo (Испански)

Описание на полски хвощ

Многогодишно, начленено на възли и междувъзлия тревисто растение, размножаващо се със спори. От подземното дълго коренище всяка пролет израства безхлорофилно, кафяво, неразклонено стъбло, на върха на което се намира спороносно класче. Класчето се състои от много на брой щитовидни спорофили, прикрепени за оста на класчето с централна дръжка и с 6—12 спорангия по ръба им. успоредни на дръжката. След разсейването на спорите спороносното стъбло загива. Върху същото коренище през лятото израстват зелени, високи до 50—60 см, силно разклонени стъбла. Тези стъбла се използуват за медицински цели. Стъблото и разклоненията му са надлъжно набраздени, твърди, грапави, жилави, кухи; по възлите му са разположени листата. Листата са люспести, 6—12 на брой, сраснали в ръкавчета по възлите. Спороносните стъбла се развиват през пролетта.

Разпространение на полски хвощ

Из влажните обработваеми места и ливади, крайречните насипи и други из цялата страна. Плевелно растение.
Характерни свойства
При дъвкане скрипти силно между зъбите
Д р oгa (Използваема част)
Зеленото разклонено стъбло (Herba Equiseti).

Съдържание (Химичен състав) на полски хвощ

Съдържа около 10% силикати (алкални и алкалоземни — първите са разтворими, вторите — неразтворими във вода), сапонина еквизетонин (5%), химически неопределено горчиво вещество, следи от алкалоида палустрин, флавоните изокверцитин, лутеолин, еквизетрин, смолисти вещества, мазнини, аконитова киселина и др.

Действие и приложение на полски хвощ

Хвощът действува адстрингентно, хемостатично, диуретично, противогнилостно и дезинфекционно. Прилага се вътрешно при белодробни възпаления (туберкулоза) като подпомагащо клиничното лечение средство и при заболявания на пикочните органи. Външно се прилага под форма на отвара за бани и компреси при мъчно зарастващи рани и циреи, за гаргара при възпаления в устната кухина и гърлото, за промивки при кръвотечение от носа.
Вътрешно се приема под форма на запарка при заболявания на пикочните органи: 4 чаени лъжички ситно нарязана дрога се заливат с 2 чаши вряща вода (доза за 2 дни) и се изпива на глътки. Външно се прилага под форма на отвара: 1 супена лъжица дрога се залива с 1 чаша вода и се оставя да ври 30 минути. При лошо зарастващи рани за бани и компреси се приготвя отвара от 60 г дрога и 1 л вода.
При бъбречни възпаления хвощът е противопоказан.
Българсхапа кародна медицина препоръчва хвоща при „възпаления“, пясък и камъни в бъбреците (внимателно) н пикочния мехур, при воднянка, за пречистване на черния дроб, против подагра, ишиас, ревматизъм, хемороиди, артериосклероза и кръвно налягане за спиране на белодробни кръвоизливи, за промивка на рани в устата, за компреси на гнойни рани. рани от порязване, натъртване, отоци, за бани на деца при простуда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.