Ползата от доматите

            Доматите, които всъщност са плодове, а не зеленчуци, както много хора мислят, съдържат много полезни за организма вещества. Заради разнообразните начини, по които се приготвят, те могат да допринасят за здравето по различни начини и не трябва да се избягват, ако искаме да консумираме едно наистина здравословно меню.

Едно от най – ценните и известни качества, които притежава доматът, е съдържанието на ликопен. Ликопенът е важен антиоксидант, който помага за борбата с раковите клетки, както и срещу много други заболявания.

Вредните за организма свободни радикали могат да бъдат елиминирани от високите нива на ликопен, а в доматите има такова изобилие от това вещество, че всъщност на него се дължи червеният цвят на плода.

Проучвания за ползата от доматите са правени по целия свят и резултатите са повече от ясни –  тя е толкова голяма, че на учените им е трудно да я представят в пълния й мащаб. И наистина, все повече и повече полезни свойства на домата се документират ежедневно, тъй като се събират все повече данни за приложенията на този удивителен плод. Въпреки това учените смятат, че все още не са открити всички полезни действия на домата върху човешкия организъм и тепърва ни предстои да се запознаем с още много от тях.

Доказано е, че високите нива на ликопена забавят прогреса на много видове рак – на простатата, на матката, на дебелото черво, на стомаха, устната кухина и т.н. Освен това учените са въвели ликопен в предшестващи раковите клетки клетъчни култури, като с това техният по – нататъшен растеж е бил спрян. Това е много сериозно доказателство, че ползите от яденето на домати са наистина феноменални.

За да се проявят всички полезни ефекти на ликопена е необходимо да се консумират по около 540 милилитра доматен сок, което означава, че ежедневното пиене на 1 чаша доматен сок има потенциала да осигури доброто здраве на даден човек до края на живота му.

Доматите са еднакво хранителни както в свежо състояние, така и след топлинна обработка. При последната дори се отчита повишена бионаличност на ликопен вместо очакваното понижение.

Наскоро правени изследвания доказват, че антиоксидантните свойства на този плод понижават риска от макулна дегенерация.

Поради способностите си да предпазват от едни от най – тежките заболявания, доматите безспорно заемат място сред най – полезните храни. Като се има предвид, че на пазара се предлага широка гама храни, съдържащи този продукт, не би трябвало да е трудно да се възползвате от всички ползи, които доматът предлага на вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.