За ползата от алкохола

вино   Сред някои хора съществува схващане, че алкохолът е вреден за здравето и неговата употреба на всяка цена трябва да се избягва. От друга страна много други, които обичат да посягат към чашката са убедени, че алкохолът е полезен и неговата употреба не трябва да бъде ограничавана. Многобройни проучвания, извършени за голям период от време ни убеждават, че всъщност истината е някъде там – определени видове качествен алкохол в умерени количества могат да бъдат полезни за организма.

Червеното вино

Червеното сухо вино е добър антиоксидант. То забавя процеса на стареене, както и образуването на холестеролови плаки. Освен това прочиства кръвоносните съдове и изхвърля свободните радикали. Допустимият здравословен максимум е 150 грама. Най-добре е да се пие вино през обедните часове, но не заедно с яденето. Идеалният вариант е чаша вино между първото и второто ястие, а не на празен стомах. За разлика от червеното, бялото вино не притежава изразени полезни свойства.

Водката и ракията

Водката и ракията са средства за пренасяне на полезните вещества от лекарствените растения в организма. С тяхна помощ те се усвояват по-бързо. Ненапразно спиртът е основен компонент на всички лечебни настойки. Водката и качествената ракия оказват съдоразширяващо действие. Но хипертониците, които се опитват да се лекуват по този начин трябва да знаят, че след първата чаша водка или ракия настъпва обратен ефект – бързо разширените съдове започват да се свиват. Много хора смятат, че през зимата ракията и водката помагат на човек да се сгрее. Това е грешно, понеже разширените от алкохола кръвоносни съдове увеличават топлоотдаването. Затова през зимата има доста случаи на замръзнали на улицата алкохолици. Не са редки и смъртните случи от измръзване на крайници след употреба на алкохол.

Бирата

Качествената бира се препоръчва при заболявания на бъбреците, полезна е и за отделителната система като цяло. Дори при възпалителни полови инфекции наред с по – лек предписан антибиотик понякога лекарите препоръчват да се пият и по 2-3 бири на ден, за да се изкарат по-бързо микробите от пикочния канал.

Алкохолът може да бъде полезен и при външно приложение. Спиртът е основен компонент на повечето препарати от козметичната промишленост. Препаратите на спиртна основа от една страна подсушават кожата, а от друга – помагат на лекарствените вещества да проникнат по-дълбоко в порите. Водката и ракията могат да  се използват за разтривки като средство за нормализиране на телесната температура.

Компресите с ракия или с водка, наложени върху гнойна рана, помагат за справяне с възпалението. Натапя се марля в малко водка или ракия и се налага вечер върху нараненото гноясало място. Ако превръзката стои цяла нощ има вероятност да се постигне доста добър ефект.

Бирата също се прилага външно – препоръчва се нейното използване като средство за изплакване на косата, за маски, за изчистване на кожата и за изхвърляне на токсините от организма.

Несъмнено алкохолът може да бъде полезен за здравето в много аспекти и това трябва да се има предвид от хората, които категорично отричат неговото използване (най-вече пиенето на алкохол). Той може да се разглежда като леснодостъпно и сравнително добро от финансова гледна точка средство, което да спомага за укрепването на здравето. Не трябва обаче да забравяме, че вредно е всичко, което се употребява в излишък. Алкохолът не прави изключение, дори напротив – той е едно от най – неоспоримите доказателства за това твърдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.