Полезно ли гладуването?

гладуванеГладуването се практикува от много векове. Но действително ли то помага да се отслабне и да се подобри здравето?

Струва ни се , че всичко е просто, не трябва да се избират продукти, да се смятат калории, нито да се готви.Просто казваш не на храната и караш на вода или сокове в очакване на бързо отслабване и други оздравителни ефекти.

Това, в края на краищата, се е отдало на знаменитата певица Бионсе Ноулс. Заради ролята във филма „Момиче мечта” тя се е хранила само със сироп с лимонов сок, вода и кайенски пипер. И е отслабнала с 10 кг.

Но как са работите при обикновените смъртни? Дайте да изясним.

Ефективно ли е гладуването за намаляване на теглото?

Помага ли то при такива заболявания като исхемична болест на сърцето, хипертония, астма, артрит или автоимунни разстройства?

Удължава ли живота гладуването?

И накрая, полезно ли е гладуването за здравето?

Хората са гладували и гладуват от векове, но тези въпроси като преди се обсъждат в медицинските среди.

Гладуване и намаляване на теглото

Ако внимателно се изучат всички аргументи, ще стане ясно, че повечето медици с единодушни, че гладуването не е най-здравословния начин да се отслабне.

Гладуването е привлекателно, поради това, че позволява бързо да се загуби тегло. Но това по-скоро е загуба на течности, а не намаляване на мастните тъкани.

Това, което лесно се губи, също така лесно се връща. Даже някои поклонници на гладуването не поддържат идеята за гладуване заради намаляване на теглото. Някои диетолози направо твърдят, че гладуването ще усложни проблемите с теглото.

Гладуването забавя процесите на обмяна, така че последващото връщане към обикновеното хранене води до увеличаването на масата на тялото. Освен това гладуването заради отслабване е опасно за здравето. Ако здрав човек може без проблеми да се откаже от храна за 1-2 дни, то при хора, които преди не са се придържали към здравословен начин на хранене и са страдали от заболявания на бъбреците, черния дроб, имунната система или са приемали определени медикаменти, последствията от гладуването могат да бъдат непредсказуеми.

Гладуването заради отслабване отвлича хората от това, което реално ще позволи да се намали теглото. За това не е нужно да се гладува, ада се ограничи приемането на мазнини, да се изяждат не по-малко от 5 плода и зеленчука на ден, да не се пият никакви течности освен вода и ежедневно да се ходи не по-малко от 30 минути.

Гладуването често се съпровожда с клизми за пречистване на черва, но това може да е много опасно. В стомашно-чревният тракт се намират много полезни бактерии, които при такова грубо вмешателство също страдат.

Гладуване със здравословни цели

Помага ли гладуването да се извеждат от организма вредните вещества? На този въпрос няма окончателен отговор.

Едни специалисти твърдят, че очистителният ефект на гладуването не е научно доказан. Самата постановка на въпроса е невярна, тъй като организмът сам се справя със задачата за самоочистването без външна помощ. Естественият център на това очистване е  черния дроб. Да се избавяме от токсините помагат и белите дробове, червата, бъбреците, лимфните възли и кожата.

Други специалисти категорично не са съгласни с това. Организмът не може сам да се справи с токсините при неправилното хранене, към което се придържа повечето население.

Храната на съвременните хора в по-голямата си част се състои от продукти, подложени на промишлена преработка и бедни на растителни влакна и антиоксиданти. Заради това в клетките на организма се натрупват много шлаки, които могат да доведат до развитие на атеросклероза, диабет, остаряване, нарушаване на работата на нервната система и други органи. В медицинските университети това е известно даже на първокурсниците.

Освен общото подобряване на диетата, гладуването е един от радикалните начини за решаването на този проблем. Гладуването позволява на организма да се очисти по най-ефективен начин. В отказа от храна няма нищо противоестествено, човек гладува всяка нощ.

По какъв начин гладуването способства за извеждането на шлаките на организма. Това означава, че при отсъствие на постъпване на въглехидрати в организма, тялото започва да изгаря собствените си мазнини, за да покрие нуждите от енергия.

При това повечето токсини, които попадат в организма от околната среда, се натрупват именно в мастните тъкани.

Гладуване по духовни или религиозни причини

Ако гладуването за пречистването на организма все още е предмет на спорове, то в качество на религиозно или духовно очистване, то се признава от векове.

Едва ли не всички религиозни текстове – от Стария и Новия Завет до Корана, призовават привържениците на своите религии към периодично постене, покаяние и подготовка за единения с Бога.

Гладуване по медицински показания

Що се отнася до лекарите, то те единодушно смятат гладуването за много полезно и даже необходимо преди хирургични операции.

Организмът не трябва да се занимава с преработката на храната в този момент, когато той трябва да поддържа дишането и да регулира другите процеси под действието на анестезия.

Гладуването също е необходимо за получаването на достоверни резултати при някои медицински анализи. Краткосрочното въздържане преди даване на кръв позволява да се получат по-точни данни за нивото на холестерин или на къвната захар.

Гладуването като метод за лечение

Макар, че много лекари смятат, че медицинските доказателства за ползата от гладуването са недостатъчни, трябва да има важна причина за това гладуването да се използва в един или друг вид от всички култури  през хилядолетията.

Привържениците на гладуването твърдят, че с неговата помощ могат бъдат излекувани ред сериозни заболявания от артрит и колит до исхемична болест на сърцето и депресия.

По някои данни гладуването, едновременно с общото оздравяване на начина на хранене до и след него, лекува лупус, артрит, хронически кожни заболявания, например псориазис и екзема. Известни са случаи на излекуване на хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, например язвен колит, и хипотония. Гладуването с последващ преход към вегетарианска диета значително подобрява състоянието при автоимунни заболявания.

Привържениците на гладуването утвърждават, че с негова помощ може да се излекуват ред сериозни заболявания от артрит и колит до исхемична болест на сърцето.

Някои психолози смятат, че кратковременното гладуване помага да се справим със стреса и депресия. Те препоръчват да се откажем от храна за няколко часа, за да се научим да казваме „не” на глада. Това за много хора става първа стъпка към контрол над живота. По нататък те могат да преминат към по-дълговременно гладуване.

Кога не трябва да гладуваме

Гладуването има противопоказания. В останалите случаи, ако заболяването не се поддава на други начини на лечение, може да се въздържаме от храна за 4-5 дни на месец. Ако се придържате към строга диета, то няма нужда от гладуване.

Противопоказания:

  • Бременност
  • Атрофия на мускулите, недостатъчно хранене
  • Аритмия
  • Хепатит
  • Бъбречна недостатъчност

Продължителното гладуване трябва да се провежда под медицинско наблюдение.

Гладуване заради удължаване на живота

Многочислени изследвания са показали, че животните, които приемат по-малко калории, живеят по-дълго.Опито, проведени на най-различни същества (от червеи до маймуни), свидетелстват,че оптималният начин за удължаване на живота на организма е редуването на цикли на гладуване и умерена диета.

Излишните калории съкращават живота. Ако искате да живеете по-дълго хранете се със здравословна храна, а периодически не яжте нищо. Все повече лекари препоръчват кратковременното гладуване като напълно ефективен диетологичен подход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.