Повръщане на кръв

повръщане на кръвКръвоизливите в стомаха (стомашна язва, възпаление на стомашната лигавица, тумор, наранявания) могат да доведат до повръщане на кръв. В зависимост от степента на смилане кръвта може да бъде оцветена от тъмнокафяво до черно.

Повръщането на кръв е винаги тревожен симптом! При масивно повръщане на кръв незабавно трябва да се потърси медицинска помощ! Болният се поставя в странично положение, за да се избегне поемането (аспирирането) на повърнатото в белите дробове. Горната половина на тялото се повдига с цел да се избегне кръвният застой във вътрешните органи и усилването на кръвоизлива. Въпреки че състоянието поражда сериозна загриженост, пред болния трябва да се запази самообладание и спокойствие. Уплахата и прибързаното суетене при повръщане на кръв могат да усилят кръвоизлива. Болният не трябва да поема течности!

Повръщането на кръв се среща рядко. Кръвоизливите при стомашни язви не са толкова застрашителни.

Съдържание на повърнатата кръв

В повърнатите материи нерядко се забелязват малки количества прясна червена кръв — най-често във вид на полепени жилки. Това не е повръщане на кръв, а неопасно примесване на кръв от хранопровода или устната кухина. Вследствие напъването при гаденето и последващото повръщане се предизвикват ограничени кръвоизливи от лигавиците. При повръщане на кръв трябва да бъдат съобразени всички възможни фактори. Непрекъснатото „гълтане на кръв“ след изваждане на зъб може да заблуди, че се отнася за кръвоизлив в стомаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.