Повишена температура при децата

повишена температура при децатаДецата бързо повишават температура. Повишената телесна температура не може да се разпознае по очите или по температурата на челото. Точни данни ни дава само измерването (в правото черво). При най-опасната форма на трескаво състояние челото и крайниците са дори явно хладни, а в правото черво термометърът показва температура над 40 °С. Термометърът е от първа необходимост за младите родители. Още при първото посещение на лекаря трябва да се покаже,без бързане, как става измерването.

Измерване на температурата

При измерване на температурата кърмачето лежи по гръб. С едната ръка се хващат крачетата за глезените и се повдигат нагоре. С другата ръка лесно може да се вкара термометърът в ануса, като се наблюдава покачването на живачния стълб. За да може върхът на термометъра да се плъзга по-добре, той се намокря с вода или се намазва с малко мазнина или бебешки крем. Измерването трае около 3 минути (термометърът да се държи през цялото време). По-големите деца предпочитат да лежат по корем или настрани при измерване на температурата.

Поставяне на диагноза при повишена температура при децата

Температурата може да се повиши при много състояния, като диагнозата се поставя само от лекаря. При кърмачето и малкото дете трябва при всеки признак на неразположение да се измерва температурата. Температура до 37,5 °С в правото черво е напълно нормална. Това не означава, че детето сигурно е здраво, а само че температурата му не е повишена. Нужно е температурата внимателно да се контролира, когато е повишена, като детето трябва да се види от лекар. При кърмачетата в първите три месеца се препоръчва това да стане веднага.

Грижа за детето с повишена температура

Детето с повишена температура има нужда от течности. Поради това трябва често да му се предлага нещо за пиене, най-добре студен чай (сокът от череши не понижава температурата). Детето трябва да бъде завито леко, за да не се претопли. Понякога, особено при повишаване на температурата, на децата им е студено и за кратко време се нуждаят от топлина. Скоро обаче топлото одеяло трябва да се махне.

Обвиването на подбедриците е много полезно при температура над 38,5 °С, когато децата са зачервени и с топли ръце и крака. Обвиванията трябва да се правят правилно, за да може наистина да се отнеме топлина от тялото. Трябва да се подчертае, че при кърмачетата се обвиват целите крачета със студена (но не ледена), влажна, изстискана кърпа. Отгоре поотделно или върху двете крачета се поставя кърпa (хавлиена) за лице. Краката не се завиват или се завиват с нещо съвсем леко, за да може водата да се изпарява. Одеялото (а това може да бъде и хавлия) се постарвя напречно върху тялото. Щом кърпите се затоплят, трябва отново да се навлажнят със студена вода. Те не бива да изсъхват върху краката! Обикновено обвиванията се възприемат като приятни, температурата на тялото спада и децата видимо а по-добре. Заспиват спокойно или започват да играят. Обвивания не трябва да се правят, ако предизвикват чувство на студ.

Не трябва да се правят обвивания на краката, ако температурата е много висока, а децата са бледи, със студени ръце и крака.

До идването на лекаря в подмишничиите ямки и в слабинните гънки, където големите кръвоносни съдове преминават близо под кожата, да се поставят много студени компреси, които да се сменят след затопляне. До детето може да се постави и стаен вентилатор. Заедно със студеното обвиване на тялото това може понякога да се окаже животоспасяващо. В такъв случай ръцете и краката трябва да се поддържат топли. По време на процедурата трябва да се организира транспортът на детето до лекаря, без да се губи време. За щастие тези тежки форми са много редки. Появят ли се обаче, правилното поведение е задължително.

Свещичка за сваляне на температурата може да се постави, когато обвиванията на подбедриците след час до два не довеждат до спадане па температурата или пък тя е толкова висока, че не трябва да се губи повече време, или лекарят е дал такъв съвет. Един до два часа след прилагането на свещичката трябва да се провери дали температурата е спаднала. Почти винаги това е така. Когато в продължение на повече от 3 часа тя не се променя или продължава да се повишава, се налага незабавно да се потърси лекар. По пътя към него детето не трябва да бъде много увито, тъй като съществува опасност от претопляне и температурен гърч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.