Планински ясен – Fraxinus excelsior L.

Fraxinus-excelsior планински ясен

Латинско име на планински ясен

Fraxinus excelsior – Сем. Oleaceae—Маслинови

Други български имена на планински ясен

Имена на чужди езици на планински ясен

ash, black ash, European ash (Английски)

Описание на планински ясен

Високо 15—30 м дърво със сиво кафява, гладка, у по-старите дървета напукана кора с черни пъпки в пазвите на листата. Листата са срещуположни, нечифтоперести, с 9— 12 листчета (последните са седящи), продълговато-ланцетни, заострени, доста едро назъбени, в основата клиновидни. Цветовете са червеникави, хермафродитни или еднополови, събрани в многоцветно метловидно съцветие. Чашка и венче липсват. Тичинките са 2, с тъмночервени прашници. Плодникът е от един плодолист с горен яйчник. Плодът е едносеменно орехче със силно развито крилце. Цъфти през пролетта.

Разпространение на планински ясен

Из широколистните гори в нашите планини, главно в пояса на бука. Расте и в някои низинни области — Лудогорието, на някои от Дунавските острови, по Черноморското крайбрежие и др.

Дрога (Използваема част) на планински ясен

Листата (Folia Fraxini) и стъблената кора (Cortex Fraxini).

Съдържание (Химичен състав) на планински ясен

Листата съдържат флавоновия глюкозид кверцитрин, манит, танин, инозит, следи от етерично масло, а кората — фраксин (кумаринов гликозид), танин, манит.

Действие и приложение на планински ясен

Листата на ясена са препоръчани при ревматични заболявания и ставен ревматизъм, при чернодробни заболявания, жълтеница, нефролитиаза, като антифебрилно и антихелминтно средство и като пургативно средство при запек. Листата се налагат външно и при лечение на рани. На кората се приписват същите лечебни свойства. Дрогите се прилагат под форма на запарка: 3 чаени тъжички ситно нарязана дрога се заливат с 2 чаши вряща вода и се оставя да престои 10 мин (доза за 1 ден).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.