Планински очиболец – Potentilla erecta (P. silvestris, P. tormentilla)

планински очиболец Potentilla-erecta

Латинско име на планински очиболец

Potentilla erecta Сем. Rosaceae

Други български имена:

Имена на чужди езици на планински очиболец

bloodroot, cinquefoil, shepherd’s-knot, tormentil (английски); aufrechtes Fingerkraut, Blutwurz, Tormentill (немски)

Разпространение на планински очиболец

По мочурливите и влажните ливади на почти всички наши планини.

Описание на планински очиболец

Многогодишно тревисто растение с неправилно, цилиндрично, късо коренище, което отвън е тъмнокафяво, вътре кървавочервено. Стъблото е високо 10—30 см, право или ниско лежащо, невкореняващо се, разклонено. Приосновните листа са 5-делни, пролетни, в розетка, увяхващи, по време на цъфтенето загиват. Стъбле­ните листа са седящи, 3-делни, но с големите прилистници изглеждат 5-делни. Цветовете са единични, с дълги дръжки, малки, разположени срещу листата или в разклоненията на стъблото. Чашката е 4-листна, с 4-листна външна чашка: венечните листа са 4, свободни, обратно-сърцевидни, в основата по-тъмни, тичинките са 16, плодниците — много, с нишковидно сгьлбче. Цъфти юни-—август.

Дрога (Използваема част) на планински очиболец

Коренището (Rhizoma Tormentillae).

Съдържание (Химичен състав) на планински очиболец

20—25% катехиново таниново вещество, флобафена „торментилово червено“, гликозидите торментол и торментилин (съдържанието на тези съставки в предходния вид е много по-малко).

Действие и приложение на планински очиболец

Коренището на торментила е добро средство при диарии и дизентерии, стомашно-чревни катари, стомашна ахилия, стомашна язва. Действа адстрингентно и хемостатично при кръвоизливи. Препоръчано е и при жълтеница, чернодробни забо­лявания, подагра, ревматизъм.

Вътрешно се прилага във вид на отвара: 5—10 г дрога на прах се оставя да ври 20 мин с 0,5 л вода; прецежда се и се вземат по 6—8 супени лъжици на ден. От дрогата се приготвя и тинктура по 20—30 капки 4—5 пъти на ден; тинктурата се прилага и външно за мазане при възпаление на лигавицата на устата и при кървене на венците.

За външно приложение се приготвя отвара от 30 г дрога на 0,5 л вода. Тя се прилага като компреси при рани, контузии, хемороиди, мокри екземи, напукана кожа, контузии с подкожни кръвоизливи и като про­мивка при бяло течение у жената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.