Пищялка – Angelica Pancicii Vandas

pishtialka-Angelica-Pancicii-Vandas

Латинско име на пищялка

Angelica Pancicii Vandas — Сем. Umbelliferae

Други имена на пищялка

балканска пищялка

Разпространение на пищялка

Из сенчестите и влажни, каменливи места и край потоците в планинския пояс. Немного често във всички по-високи планини у нас. Цъфти през лятото.

Описание на пищялка

Тревисто, многогодишно, високо до 1,5 м растение, с перести листа на къси дръжки и едри, силно мехуресто подути влагалища. Най-горните дялове на листата са низбягващи: листните дялове с едри и по краищата назъбени. Сенниците са с множество лъчи. В основата на главните лъчи липсва обвивка; цветните дръжки са с многолистна обвивка. Цветовете са бели, зъбците на чашката добре развити. Плодът е продълговато-елиптичен, с ципесто-крилат ръб и тънки надлъжни ребра върху гръбната страна. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на пищялка

Коренът (Radix Angelici Panc.) и плодовете (Fructus Angelici Panc.).

Съдържание (Химичен състав) на пищялка

Корените съдържат 1,5% етерично масло и едно кумариново производно с анестетично и спазмолитично действие. Съдържанието на плодовете не е уточнено.

Действие и приложение на пищялка

Отварата от корена се препоръчва като омекчително средство при ангина, грип, кашлица, колики в стомаха и червата, като диуретично и успокоитетно средство при нервна възбудимост.

Приготвяне на пищялка

Отвара от корена се приготвя по следния начин: 2 чаени лъжички ситно нарязан корен се заливат с 1 чаша вода и се оставят да ври 10 мин; отвара от плодовете се приготвя по същия начин при пропорция: на 1 чаена лъжичка дрога 1 чаша вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.