Пиретрум – Chrysanthemum cinerariaefolium

пиретрум chrysanthemum-cinerariaefolium

Латинско име на пиретрум

Chrysanthemum cinerariaefolium Vis. [Tanacetum cinerariaefolium (Vis.) Schultz —Bip] – Сем. Compositae

Други български имена на пиретрум

Пиретров цвят

Разпространение на пиретрум

Расте навсякъде в западните области на Югославия и Албания. У нас само се култивира.

Описание на пиретрум

Многогодишно тревисто растение, достигащо на височина 0,5—1 м, със слабо разклонено стъбло. Листата му са последователни, дълбоко нарязани. Кошничките са единични, връхни, разположени по периферни, езичести, бели цветчета. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на пиретрум

Цветните кошнички (Flores Pyrethri).

Съдържание (Химичен състав) на пиретрум

В жълтите тръбести цветчета на кошничката се съдържат особени вещества (около 0,5 до 1 %), наречени пиретрини, които се извличат с органични разтворители (спирт, етер, петролев етер) и представляват гъсти, масленисти течности. Те са естери на хризантемомонокарбоновата киселина (пиретрин I) и на хризантемодикарбоновата киселина (пиретрин II) с ненаситения цикличен алкохол пиретролон. Дрогата освен пиретрини съдържа и около 0,3% етерично масло, смолисти вещества и др.

Действие и приложение на пиретрум

Пиретрините са силно действащи вещества за студенокръвните животни и са безвредни за топлокръвните и за човека. Затова препарати от пиретров цвят намират широко приложение като инсектицидни, безопасни за човека средства. Стритата на прах дрога (Pulvis insectorum) се използува като инсектицидно средство. Извлеци от дрогата с лек петрол се употребяват за пръскане на помещения. В последно време са приготвени препарати от пиретров цвят, които се прилагат при чревни паразити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.