Пийте вода, за да сте здрави и през зимата

vodaИзследванията сочат, че близо 70% от хората не пият достатъчно вода. При три категории от тях – малките деца, спортистите и възрастните – това може сериозно да навреди на физическата форма и интелектуалните способности.

Жаждата – сигнал за опасност

Като основна градивна част от нашето тяло, водата е необходима за всички жизнени функции. Важно е всеки да прецени какви са неговите индивидуални нужди в зависимост от конкретните му занимания и околните условия. Чувството за жажда се появява, за да информира за дефицит на вода в организма и свидетелства за вече настъпило обезводняване. Жаждата е повече предпазен, отколкото регулиращ механизъм.

За какво служи водата?

Тя участва във всички жизнени процеси на организма, играе главна роля в различните потоци на тялото, участва в термичното регулиране чрез отделянето на пот, в изхвърлянето на течните отпадъци и в хомеостазата.

Подновяването на водата в тялото става с приемането на около 2,5 литра течности на ден – така се компенсира изгубеното чрез потта, урината, минералните соли и изпаренията. Обезводняването настъпва, когато се наруши това равновесие и набавянето на вода е недостатъчно. Тялото не разполага с резерви и тайни водни складове, но въпреки това съществува предпазна система – при намаляването на водното съдържание се увеличава концентрацията на кръвна плазма и се отделя антидиуретичният хормон, който влияе на филтрирането на водата от бъбреците, така че се стига до т.нар. „икономичен режим“ и отделянето на токсините се прави с по-малко вода.

При достигането на определена концентрация на урината обаче, този регулиращ механизъм става недостатъчен и пиенето на вода е наложително.

Как да се хидратираме ефикасно?

С храната ние си осигуряваме средно по 1 литър вода на ден. Останалите литър и половина трябва да бъдат набавени с приемането на течности. Това количество е средната стойност. Реалната консумация зависи от възрастта, теглото, интензивността на физическата дейност, здравословното състояние и външните фактори, като време, температура, влажност на въздуха и т.н.

До какви последствия за здравето води обезводняването?

Без всякакво съмнение, недостигът на вода увеличава риска от уринарни инфекции и камъни в бъбреците, както и от хроничен запек. По-малко известни са вредите върху поведението и говора, хипотонията на очната ябълка, забързания сърдечен ритъм, рязкото спадане на кръвното налягане, отслабването на паметта, забавеното мислене и затрудненото смятане, както и една обща отпадналост.

За сметка на това няма научни доказателства, че пиенето на вода поддържа кожата по-млада или подпомага загубата на тегло.

И малко интересни факти и съвети

Количеството вода в човешкото тяло е 75% при новородените, 70% при децата, 60% при хората на средна възраст и 45-55% при хората в напреднала възраст. Това се обяснява с постепенната загуба на немазните телесни тъкани, които се състоят почти изцяло от вода.

Най-добре се хидратират хората, които пият различни видове течности – чешмяна, минерална и газирана вода, кафе, чай, билкови отвари, плодови сокове, млечни напитки и др. Добре е течностите да се приемат на 6 пъти по 250 милилитра извън храненията, за да не смущават храносмилането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.