Петнист, бял трън – Silybum marianum

бял трън-Silybum-marianum

Латинско име на бял трън

Silybum marianum – Сем. Compositae

Други български имена:

Имена на чужди езици на бял трън

blessed milk thistle, bull thistle, variegated artichoke (английски);  chardon argente, chardon Marie, lait de Notre Dame, silybe de Marie (френски); Mariendistel (немски); cardo de Mar?a, cardo lechero, cardo mariano (испански)

Разпространение на бял трън

По замърсените места край пътищата и оградите. Като рудерално растение, разпространено предимно в южните топли части на страната, но сравнително рядко. Ареалът му е Средиземно­морската област и може да се счита, че у нас то е пренесено.

Описание на бял трън

Едногодишно или двегодишно тревисто растение. Стъблото е право, твърдо, набраздено, неразклонено или слабо разклонено, почти голо. Листата са последователни, голи, зе­лени, с бяло, мрежовидно жилковане, с едри, изрязани и триъгълни, за­вършващи с бодли дялове; връхните (горните) листа са приседнали и обхващат стъблото, приосновните са много едри и доста нагърчени. Цве­товете са събрани в доста големи съцвети — кошнички, които са единично разположени върху разклоненията на стъблото. Обвивните листа на кошничките в общо очертание се кръгли, с бодли по ръба и един по-голям на върха. Всички цветове са тръбести и устроени както при другите сложно­цветни. Чашка липсва (заменена е с реснички), венчето е пурпурночервено. Тичинките са 5, соаснали с прашниците си. Плодникът от 2 плодолиста, с долен яйчник. Плодът е плодосемка (ахена), на върха с хвърчилка от реснички. Цъфти през цялото лято.

Дрога (Използваема част) на бял трън

Семената (Semen Silybi).

Съдържание (Химичен състав) на бял трън

0,08% етерично масло, смоли, биогенни амини (тирамин, хистамин), флавони, слузни вещества, 16—28% тлъсто масло.

Действие и приложение на бял трън

Семената на белия трън са препоръчани при възпаления на черния дроб, жлъчните пътища и далака, при колики от жлъчни камъни и пясък и при жълтеница, при хемороиди и запек и като горчиво тонично средство.

Семената се прилагат под форма на отвара: 30 г счукани семена се варят с 0,5 л вода, докато изври половината от нея, взема се по 1 супена лъжица всеки час. От семената, счукани на прах, се приема 4—5 пъти на ден по 1 чаена лъжичка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.