Пащърнак – Pastinaca sativa L.

Pastinaca-sativa пащърнак

Латинско име на пащърнак

Pastinaca sativa – Сем. Umbelliferae — Сенникоцветни

Други български имена на пащърнак

Имена на чужди езици на пащърнак

parsnip (Английски); panais (Френски); pastenaque, Pastinak (Немски); pastinaca (Испански)

Описание на пащърнак

Двегодишно или едногодишно, високо 30—100 см растение с вретеновиден, месест, жълтокафяв корен. Стъблото е изправено, голо, ръбесто-набраздено, в горната си част разклонено. Листата са пе-рести, отгоре почти лъскави, отдолу по-светли и меко окосмени. Стъблените листа са седящи, с дълги, завити влагалища; приосновните листа са на дълги дръжки; крайните дялове са яйцевидно-продълговати, връхният е триделен, едро назъбен. Цветовете са събрани в сложни сенници с 8— 12 главни лъча. Вместо чашка се виждат 5 едва забележими зъбчета. Венчето е от 5 златисто-жълти, несраснали листчета, тичинките са 5. Плодникът е дълъг 5—7 мм, съставен от 2 плодолиста, с долен яйчник; плодът се разпада на две откъм гърба сплеснати половини с ципесто крилати краища и надлъжни ребра върху гръбната им страна. Цъфти през лятото.

Разпространение на пащърнак

Из ливадите и по тревистите места, из храсталаците и покрай пътищата почти из цяла България. Културна форма от него се отглежда в зеленчуковите градини заради дебелия месест вретеновиден корен, служещ за подправка на ястия.

Дрога (Използваема част) на пащърнак

Надземната част или само листата, също и коренът и плодовете.

Съдържание (Химичен състав) на пащърнак

Плодовете съдържат 1.5—3,6% етерично масло и глицериди на маслената, хептиловата и капроновата киселина. Етерично масло съдържат листата и коренът, но в много по-малко количество. То придава на дрогите специфична миризма, заради която се употребяват, особено коренът, като кухненски подправки.

Действие и приложение на пащърнак

Пащърнакът се препоръчва за възбуждане на апетита и като спазмолитично средство при смущения в храносмилането, при пясък и камъни в бъбреците и като диуретично средство.
Прилага се под форма на отвара: 2—3 супени лъжици сухи, ситно нарязани листа или 2 чаени лъжички ситно нарязани корени, или 1/2 чаена лъжичка счукани плодчета на 2 чаши вода; оставя се да ври 15 минути; 1 седмица се вземат по 3 — 4 супени лъжици, а следващата седмица — по 5 — 6 супени лъжици на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.