Пачи очиболец – Potentilla anserina

Пачи очиболец potentilla-anserina

Латинско име на пачи очиболец

Potentilla anserina Сем. Rosaceae

Други български имена:

Имена на чужди езици на пачи очиболец

anserina, goose-grass, goose-tansy, silverweed (английски); Ganse-Fingerkraut (немски)

Разпространение на пачи очиболец

У нас по влажните и тревистите места край Дунав (Ломско, Оряховско, Свищовско).

Описание на пачи очиболец

Многогодишно тревисто растение с пълзящо, вкореняващо се на възлите, дълго 5—50 см, често червеникаво стъбло; листата са приосновни, раздалечено нечифтоперести, отдолу бяло-копринесто окосмени, отгоре зелени. Цветовете са на дълги дръжки, единични, сравнително големи: чашката е двойна, 5-листна, венчелистчетата са 5, златистожълти, двойно по-дълги от чашката, тичинките са много, плодниците също (сборен или сложен плодник). Цъфти юни—август.

Дрога (Използваема част) на пачи очиболец

Цялото растение с коренището (Herba Anserinae).

Съдържание (Химичен състав) на пачи очиболец

20—25% катехиново таниново вещество, флобафена „торментилово червено“, гликозидите торментол и торментилин (съдържанието на тези съставки в предходния вид е много по-малко).

Действие и приложение на пачи очиболец

Коренището на торментила е добро средство при диарии и дизентерии, стомашно-чревни катари, стомашна ахилия, стомашна язва. Действа адстрингентно и хемостатично при кръвоизливи. Препоръчано е и при жълтеница, чернодробни забо­лявания, подагра, ревматизъм.

Вътрешно се прилага във вид на отвара: 5—10 г дрога на прах се оставя да ври 20 мин с 0,5 л вода; прецежда се и се вземат по 6—8 супени лъжици на ден. От дрогата се приготвя и тинктура по 20—30 капки 4—5 пъти на ден; тинктурата се прилага и външно за мазане при възпаление на лигавицата на устата и при кървене на венците.

За външно приложение се приготвя отвара от 30 г дрога на 0,5 л вода. Тя се прилага като компреси при рани, контузии, хемороиди, мокри екземи, напукана кожа, контузии с подкожни кръвоизливи и като про­мивка при бяло течение у жената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.