От вечерята не се дебелее

Не е важно кога, а какво ядем
Има много митове, които са свъзране с нащият режим на хранене, но това, че са често казвани, не означава, че са и верни. Ние изготвихме списък с най-актуалните митове:

Мит 1- Ако стомахът ни присвива, виновни са гъбичките.

Гъбичките обикновенно не предизвикват оплаквания, а те са част от бактериалната флора в червата. Гъбичките все пак могат да предизвикат болки в корема и дори разстройство, но това може да се случи, само ако имунната ни система е отслабена.

Мит 2- Ако нещо не е наред със стомаха, имаме лош дъх.

Само в 10% от случаите, това твърдение може да се счита за вярно, останалите случаи е просто лоша хигиена на устата или плака по езика.

от вечерята не се дебелее

Сиренето не „затваря“ стомаха

Мит 3- Ракията поощрява храносмилането.

Това твърдение може и да се счита за вярно, защото алкохолът помага на стомаха да създава повече стомашна киселина, което поощрява храносмилането. Но това е нож с 2 остриета, защото твърде много стомашна киселина дразни лигавицата и тогава алкохолът може да доведе до болки и киселини в стомаха. Препоръчително е да се пие чай, преди ядене.

Мит 4- От вечерята се дебелее.

Това твърдение е съвсем погрешно, защото не е важно кога се храните, а колко калории приемате на ден. Ако приемате повече калории, отколкото имате нужда, то вие ще надебелеете. Факт е, че хората в средиземноморските страни, вечерят доста обилно, но все пак са с нормално тегло.

Мит 5- Сиренето „затваря” стомаха.

Това твърдение е отчасти вярно, защото мазнините в млечните продукти, пречат на контракциите на стомаха. Чувството за ситост става по-продължително, поради забавеното храносмилане. В никакъв случай обаче не може да се каже, че това затваря стомаха.

Мит 6- Плодове с костилки, заедно с течности водят до болки в корема.

Болките в корема зависят от това, какво количество череши, сливи и други изяждаш, а повече от половин килограм, ще ти донесат неприятности. Факт е, че върху обвивките на плодовете се намират много квасни бактерии. Поради тази причина, ако изядете голямо количество плодове, стомашната киселина няма да се справи с процеса на ферментация, което може да доведе до това, че нежеланите бактерии, безпрепятствено да се разпространяват в организма.

Някои зеленчуци са по-здравословни, когато са сварени

Някои зеленчуци са по-здравословни, когато са сварени


Мит 7- Разходката след хранене е полезно

Разходка след ядене, НЕздравословно, а разходката 30 минути след ядене, здравословно. Това е така, защото храносмилателният процес започва, когато тялото се успокои, затова е добре да си починете. Разходката става здравословна, едва, когато храносмилателният процес започне.

Мит 8- Суровите зеленчуци за по-полезни, отколкото варените.

Ако консумирате доста сурови зеленчуци, това може да доведе до неприятности в храносмилането, газове и т.н. Доматите от своя страна са доста по-поносими, както и по-здравословни за стомаха, ако са запарени.

Мит 9- Махмурлукът се премахва най-добре с бира

Много прогрешно, защото бирата увеличава махмурлука. Организмът трябва да разгради количеството алкохол в кръвта ви, а вие прибавяте още, чрез бирата. Това е прогрешно, а най-добрите средства против махмурлука са водата и солените неща.

One Reply to “От вечерята не се дебелее”

  1. Радослава Русева :

    Страницата е много добра. Изключително полезна информация намирам тук.Браво на хората, които я сътворяват. Поздравления1!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.