Отоците и сърцето

физиология на сърцетоОтоците и по-специално тези по краката са симптом, който създава безпокойствоприхората и много често се свързва със заболяване на сърцето. Когато отоците по краката са по-силно изразени, те личат и при оглед, но когато са по-слаби, за да се установят със сигурност, се налага кожата на подбедрицата над плоската част на големия пищял да се притисне с върха на пръста за няколко секунди. Когато има оток, при отстраняването на пръста се наблюдава трапчинка, която се изглажда постепенно и бавно (до 30 секунди). Отоците по лицето или ръцете обикновено не са симптом на сърдечно забо­ляване, а имат други причини. Отоците по краката могат да бъдат наистина симптом на сърдечно заболяване, но това е късен симптом, който се предшества дълги години от други признаци на сърдечно заболяване.

Причините за отоци по краката могат да бъдат най-различни. Най-честата от тях е недостатъчност на венозното кръвообращение или, както обикновено се казва, разширени вени. Това е често заболяване. Разширените, изпъкнали вени, които виждаме по едната или двете подбедрици, са разширени външни вени. Те обикновено загрозяват, но не водят до отоци по кра­ката. Отоци се появяват, когато има недостатъчност, лошо функциониране или възпаление на вътрешните, дълбоките вени на краката. В тези случаи най-често е засегнат само единият крак или ако отоците са на двата крака, те не са еднакво изразени. Сърдечните отоци обикновено засягат и двата крака еднакво. Разбира се, ако един болен със сърдечна недостатъчност има и недостатъчност на вените на единия крак, тогава отоците на двата крака са различно изразени, но въпреки това те са израз на сърдечна недостатъчност. Отговорът на въпроса, дали отоците по краката са от сърдечен про­изход, може да даде само лекарят.

Отоци по краката може да има и при някои бъбречни заболявания, но тогава обикновено има отоци и по лицето. Не са редки отоците при плоско стъпало, при възпалителни заболявания на крака (напр. в резултат на някаква рана), при алергични състояния, при въз­палителни и дегенеративни заболявания на ставите и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.