Спрете кофеина

кафе

Малко са хората, които могат без кофеин. В съгласие с американската статистика, кофеиновите напитки пият всеки 4 от 5 американци.  Средното количество кофеин, употребяван от тях е 200 мг., на ден. Това се равнява на 3 малки бутилки кока-кола, 4 чаши чай или 2 чаши кафе. Кофеинът също така е част от някои лекарства, шоколада и енергийните напитки, но там се намира в малки количества.

Няма точен отговор на това, дали той е вреден или полезен. Учените от години изследват, влиянието на кофеина върху болести, като високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, остеопороза, вроден порок,рак,язва. Това, което затруднява учените е, че не може да се установи пряка връзка между заболяванията и консумацията на кофеин. Все пак, за здрав човек на средна възраст, не е проблем да поема 200 мг кофеин на ден.

Не бива да се прекалява, защото това повишава риска от болести на сърцето и аритмия. Консултирайте се с лекар, ако страдате от подобни заболявания, защото това може да ви навреди.

Факт е, че кофеинът има диуретично действие и извлича калция от организма. Счита се, че на всяка чаша кафе или две бутилки кока-кола, човек губи 5 мг.  калций. Правопропорционално на това, нараства рискът от развитие на остеопороза и прави костите по-чупливи.

За щастие е лесно да се определи, дали злоупотребяваме с кофеин. Ако имате следните симптоми, вие със сигурност злоупотребявате с кофеин: нервност, възбудимост, тревожност, световъртеж, раздразнителност, проблеми с концентрацията на вниманието, болки в стомаха, главоболие, проблеми със съня. Кофеинът има и пристрастяващ ефект.

Кофеинт има влияание върху създаването на медиатора допамин в тялото на човека, който има влияние върху центъра на удоволствието в главния мозък.  Той оказва влияние и върху веществото предизвикващо сънливост, като го блокира. Когато кофеинът прекрати влиянието си, вие чувствате умора и имате нужда от още кофеин, така се създава порочен кръг, който води до пристрастяване.

Добрата новина е, че той не остава в кръвта или натрупва в тялото на човека. Нужни са от 5 до 7 часа, за да може кофеинът да бъде обработен и изхвърлен от организма, най-често чрез урината. Най-лесният начин да се отървете от кофеиновата зависимост, е да намалите количеството кофеин, който приемате със всеки изминал ден. Първата абстиненция ще се появи, 12 часа след последния прием.

След като изминат 20-48 часа, ще имате най-голяма нужда от кофеин. Силата на абстиненция зависи от това, колко кофеин сте приемали преди. Симптомите са: лошо настроение, главоболие, разстройство на съня, нервност, проблеми с концентрацията.

Със всеки изминал ден, намалете дозата, която приемате и се опитайте да замените кофеиновото кафе, с такова без кофеин.

One Reply to “Спрете кофеина”

  1. даниела иванова :

    Страхотна статия. Благодаря.Много полезни неща научих.Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.