Остър бронхит, трахеобронхит и бронхиолит(Bronchitis acuta; Tracheobronchitis, Bronchiolitis)

В зависимост от мястото на най-силно изявения възпалителен процес заболяването се се разделя на трахеобронхит(засягащо трахеите), бронхит (засягащо средните бронхи) и бронхиолити(засягащо бронхиолите).

 Етиология

Възпалението може да бъде причинено от вируси, бактерии и различи физични и химични дразнители. Най-честите причинители са H. influenzae, аденовируси, грипни и парагрипни вируси, М. pneumoniae. Също така за възникването на болестта значение имат различни физични фактори, като например резки промени в температурата и влажността на въздуха.

Клинична картина

След кратък инкубационен период – средно 1-2 дни се появяват характерни за острия бронхит симптоми: обща отпадналост, висока температура, главоболие, тежест зад гръдната кост, кашлица, която в началото е суха дразнеща, а по-късно преминава във влажна с отделяне на слузни или слузно-гнойни, рядко кървави храчки. При по-тежко протичане са характерни мъчителна кашлица, понякога с пристъпен характер, хиперемия на видимите лигавици.

По-тежко протича бронхиолитът. Той е най-често последица от трахеобронхит. Температурата е висока – до 39°, болния се оплаква от задух, повърхностно учестено дишане, цианоза по лицето и крайниците.

Лечение

В повечето случаи се прилага симптоматично  с антипиретици и аналгетици. При много дразнеща кашлица без експекторация се противокашлични. Препоръчва се и обилното пиене на топли билкови чайове и плодови течности. При поява на данни за бактериална инфекция като гнойна експекторация е необходимо да се приложат антибиотици.

Муколитиците регулират мукоцилиарния клирънс улесняват експекторацията.

До лечение с кислород се прибягва при е остра дихателна недостатъчност, проявяваща се с артериална хипоксемия.

Интубация се прилага само като крайна мярка при прогресираща остра дихателна недостатъчност.

Профилактика

Най-голямо значение има отстраняването на екзогенните бактерии и вируси. Противогрипната ваксинация има значачителна профилактична стойност за повишаване на общия и и локалния имунитет.

Средният период на лечението е от 7 до 10 дни. Усложненията изискват продължително лечение (от 15 до 60 дни).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.