Осемте най-популярни диети за отслабване и не само

диетаДумата „диета” е дошло от старофренското dieta, което през средните векове е означавало дневна норма на храна. Латинското diaeta и гръцкото diaeta имат по-широк смисъл – „начин на живот, режим”. В медицинския речник диета се определя като 1) хранене въобще; 2) специално разработен режим на хранене, при който количеството, набора от продукти и времето на хранене се регулират в зависимост от терапевтични показания 3) съкращаване на калоричността на храненето за намаляване на теглото. В тази статия „диета” означава режим на хранене за намаляване на теглото или предпазване от напълняване, а също така определен начин на живот и философия.

Най-популярните диети са определени въз основа на количеството книги и статии за тях, общия интерес към тези диети/стилове на живот.

Диета на Аткинс

В основата на диетата на Аткинс, или „новият революционен подход към храненето по доктор Аткинс” е контрола за производството на инсулин в организма. Ако ние употребяваме много рафинирани въглехидрати, количеството на инсулин се вдига бързо, а след това също така бързо пада. Повишеният инсулин пуска механизма за максималното запазване и натрупване на запаси от енергия. Съответно вероятността от използването на вече натрупаните запаси се намалява. За това диетата на Аткинс предполага приемането на значително по-голямо от обикновено количество на белтъчна храна.

Зонална диета

Зоналната диета предлага при всяко хранене да се съблюдава следния баланс – 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% белтъци. Например, 30 гр. нетлъсто месо или риба, 1 чашка зеленчуци и чаена лъжичка растително масло. Зоналната диета препоръчва приемането на нерафинирани въглехидрати, а също така растителни мазнини, например зехтин, авокадо или ядки. Смята се, че процесите на метаболизма се увеличават максимално и организмът се избавя от ненужното тегло.

Вегетарианство

Съществуват различни видове вегетарианство: лакто-вегетарианство, плодово вегетарианство, суровоядене, ово-вегетарианство, песко-вегетарианство (от всички животни ядат само риба) и полу- вегетарианство. Повечето вегетарианци са лакто-ово вегетарианци, с друго думи не употребяват месни продукти, с изключение на яйца, млечни продукти и мед. Проведените през последно време показват, че вегетарианците имат по-малко тегло, по-малко са изложени на болести и могат да разчитат на по-голяма продължителност на живота, отколкото хората употребяващи месо.

Веганство или строго вегетарианство

Строгото вегетарианство е повече стил на живот и философия, отколкото диета. Веганът не яде никакви животински продукти, включително яйца, млечни продукти и мед. Обикновено веганите са загрижени не само за здравето, но и за защитата на околната среда от етични съображения. Те смятат, че съвременните интензивни методи на селското стопанство вредят на нашата околна среда и са екологично неоправдани. Нашата среда на живот би спечелила ако цялата употребявана храна е от растителен произход, животните няма да страдат, ще се произвеждат повече продукти, а хората ще могат да живеят по здравословно – физически и психологически.

„Следящи за теглото”/Weight Watchers

Weight Watchers (понякога това се превежда като „пазители на теглото”) – това е движение, участниците в което се стремят да отслабнат с помощта на диети, физически упражнения, а също на специални събрания, на които единомишлениците се срещат, за да се подкрепят взаимно.

Компания под името Weight Watchers Inc е била създадена през 1960г от домакиня, която е успяла да отслабне и много се е бояла да не напълнее отново. Тя е обединила около себе си компания от приятели. Понастоящем това е огромна корпорация с филиали по целия свят. Участниците в движението редовно се срещат или контактуват онлайн в мрежата. И в двата случая те получават морална поддръжка и маса полезна информация.

Разделно хранене или диета на Хей

Диетата на доктор Хей изключва така наречените „мъртви продукти” – промишлени консерви, сосове, диетични йогурти, маргарин, хранителни добавки, заместители на захарта и солта, газирани напитки. Тоест всичко,което се обезмаслява, подлага се на дълбока термична или химическа преработка. Акцентът пада на съровите зеленчуци и плодове, но най-главното е правилното съчетаване на продуктите. Храната се дели на белтъчна, въглехидратна и неутрална. Към белтъчната група се отнасят месото, рибата, яйцата и млечните продукти. Към въглехидратната – картофи, зърнени, макаронени изделия, бобови, ядки, сладки плодове. Към неутралната – растителни непречистени масла и практически всички зеленчуци. Няма никакви ограничения, но е важно  правилно да се съчетават продуктите – неутралните да се приемат с двете групи, а въглехидратните и белтъчните да не се смесват една с друга в едно хранене.

Суровоядство

Суровоядството е приемане на храна и напитки, които не са подлагани на обработка, изключително от растителен произходи, в иделния случай, чисто органични. Суровоядците трърдят, че не по-малко от 75% от употребяваната храна трябва да е необработена. Много суровоядци едновременно са и вегани, тоест не ядат и не пият никакви продукти от животински произход. Те са 4 вида: 1) суровоядци – вегетарианци; 2) суровоядци – вегани; 3) всеядни суровоядци и 4) месоядни суровоядци.

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета или южно-европейската диета е основана на хранителни навици и предпочитания на жителите на Крит, Гърция, Италия, Испания, Франция и Португалия. Главният акцент тук е употребяването на голямо количество растителна храна, свежи плодове, бобови, ядки, зехтин (в качество на главен източник на хранителни мазнини), сирена и кисели млека (като основни млечни продукти), умерено количество риба и птици, неголямо количество червено месо и вино. От 25% до 35% от средиземноморската диета са мазнини, но количеството наситени мазнини не превишава 8% от дневното количество калории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.