Опипващи се подувания и възли

подувания възлиПлътните, слабо- или неболезнени възли и върви под кожата са най-често подути лимфни възли и съдове. Те указват, че в „басейна“ на съответния лимфен възел има болестен процес. Трябва да се потърси съветът на лекаря. Внезапната поява на увеличени лимфни възли може да бъде указание за настъпили усложнения в хода на заболяването.

Трябва да се има предвид, че могат да се опипат и нормални, неувеличени лимфни възли. При опипване на лимфните възли в подмишничната ямка болният не трябва да си вдига ръката, тъй като напрежението на мускулите там пречи да се направи точна преценка. Ако са увеличени всички лимфни възли, помощта на лекаря трябва да бъде потърсена колкото е възможно по-скоро.

Към промените, които могат да се опипат, спадат и възлите в гърдите при жената. Редовното самоизследване спомага за ранчото откриване на рака на гръдната жлеза. То трябва да се прави и при жени, боледуващи продължително време!

Проверката трябва да се извършва системно и по възможност през еднакви интервали от време, най-добре непосредствено след менструацията.

1. Застава се пред огледалото с вдигнати и опънати ръце, като гърдите се оглеждат внимателно. Еднакво големи ли са двете? (При много жени се среща малка вродена асиметрия, която е без значение.) Двете зърна на една височина ли са?

Виждат ли се хлътвания или изпъкналости? Ръцете трябва да се отпуснат покрай тялото и гърдите да се огледат отново и в това положение.

2. Дясното зърно се обхваща с палеца и показалеца на лявата ръка и се проверява дали се отделя секрет или е покрито със засъхнал секрет. По същия начин се изследва и лявото. Зърната се обхващат внимателно и леко се повдигат нагоре, за да се провери еластичността, която от двете страни трябва да бъде почти еднаква.

3а. В легнало положение по гръб се опипва с дясната ръка внимателно в началото по-леко, а после по-силно лявата гърда над зърното за наличие на възелчета и уплътнения. По същия начин се постъпва и вдясно.

3б. Опипва се и частта под гръдните зърна. При съмнение се сравняват двете гърди.

4. Опипват се подмишничните ямки за увеличени лимфни възли — в началото с длан, а после с върха на пръстите.

Не всеки напипан възел в гърдата означава рак. Поради това тревогата на много жени остава неоснователна, но всяко пипано образование трябва да се провери от лекар. Своевременно откритите случаи с рак на гърдата са лечими. И в нормалната гърда се опипват уплътнени върви („млечни каналччета“). Те не са болестни прояви. Важна е появата на нови находки при опипване, съответно увеличението им. В неясни случаи винаги трябва да се потърси лекар.
Подутините, особено в слабинната област, могат да се дължат на херния. „Заклещената“ херния е винаги опасна и изисква бърза лекарска намеса.

Безопасна находка е т. нар. атером, появяващ се особено често в областта на лакътната става. Съдържа мастоподобни субстанции, не е болезнен и не изисква никакви манипулации,ако няма много големи размери. Атеромът може да се отстрани от хирург. Подобни изменения могат да се появят и в областта на предмишницата.

Болезнени мускулни снопчета могат да се опипат при едностранно претоварване па мускулите, при ревматични възпаления, нервни дразнения и др. В повечето случаи внимателната гимнастика облекчава състоянието. Масажи от немедицински лица не трябва да се допускат, тъй като при неправилна манипулация разтягането и болките могат дори да се увеличат. Често болката намалява от прилагането на топлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.