Оказват ли влияние 3D филмите на нашето здраве?

Неблагоприятните ефекти от гледането на 2D и 3D-филми на кино са подобни на тези от гледането на телевизия, но значително по-ясно изразени, смятат американски учени. Удоволствието от спиращите дъха продукции на големия екран, особено използващите 3D-технология, по-често причинява здравословни проблеми като мързеливо око, замаяност, главоболие, замъглено виждане и много други, в сравнение с гледането на телевизия.

Предразположени в по-голяма степен към странични ефекти от гледането на 3D-филми са хората с различни очни заболявания. Те включват главоболие, гадене и т.н. По тази причина производителите на водещите марки телевизори отскоро поставят предупредителни знаци на продуктите с плосък екран, които информират, че използването им може да доведе до дискомфорт и умора на очите.

Ако изпитате някакъв дискомфорт докато гледате 3D-филм е препоръчително да свалите 3D-очилата си и да спрете да гледате за известно време или дори да се приберете вкъщи и се отдадете на почивка.

Възможни са и някои неблагоприятни ефекти, породени от фоточувствителност при хора, които не са свикнали да гледат 3D-филми. Те могат да се изразяват в повръщане, крампи, дизориентация, нарушения в съня, пристъпи на епилепсия, припадъци и т.н.

Любопитен факт е, че 3D-филмите могат да причинят умствена и емоционална нестабилност. Това води до пристрастяване и непрекъснато желание да се гледат такъв тип филми. Известни са случаи, при които това състояние налага консултации с психолог и дори започване на медикаментозно лечение.

3D-технологията е новост, чиито ефекти върху човешкото здраве тепърва предстои да бъдат изяснявани. За повечето киномани тя е добра новина, оповестяваща логичния напредък на седмото изкуство, който кореспондира с мащабното развитие на всички технологии през 21 век. Дали обаче тук се крие риск и 3D ще се окаже поредното удоволствие, което не се заплаща само с пари?  Едно е сигурно – 3D-технологията вече е набрала голяма популярност и всеки трябва да реши дали да заложи на сигурността или да се наслади на мига.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.