Овес – Avena sativa

овес avena-sativa

Латинско име на овес

Avena sativa L. – Сем. Poaceae

Имена на чужди езици на овес

oat, red oat, side oat (английски); avoine byzantine (френски); Hafer, Mittelmeerhafer, Saathafer (немски); avena, avena rossa (италиански); avena, avena roja (испански)

Разпространение на овес

Земеделско културно растение, което се отглежда в цялата страна.

Описание на овес

Едногодишно отглеждано растение. Листата му са линейно-ланцетни, дълги, заострени. Цветовете са зелени, групирани в двуцветни класчета, а те са събрани в метлица, обикновено разперена. Оста на класчетата е непрекъсната (без съчленения под цветовете) и гола. Цветовете са двуполови; зърното е продълговато, обикновено с улейче и с плътно прилегнала към него ципеста плевица. Цъфти през май—юни.

Дрога (Използваема част) на овес

Цялото сухо растение и зърната.

Съдържание (Химичен състав) на овес

Зърната (Fructus Avenae) съдържат 6—9% мазнини, 50—60% нишесте, 14—16% белтъчни вещества, тригонелин, холин.
тирозин, авенин, ферменти, витамин B1, В2,В6 (пантотенова)

Действие и приложение на овес

Овесените ядки се прилагат широко под форма на каши и булгури за подхранване на малки деца и болни и оказват добро емолиентно действие при стомашно-чревни възпаления и диария. Препарати от овесена слама (тинктури, водни извлеци и др.) се препоръчват като добри нервни стимуланти при безсъние, умствена изтощеност и възбуждащи апетита средства. Бани с отварка от овесена слама се препоръчват при ревматизъм, ишиас, при кожни заболявания, измръзнали крайници и постоянно студени крака (1/2—1 кг овесена слама се вари с няколко литра вода 30 мин и отварата се прибавя към водата за банята). Ядките се прилагат вътрешно като овесена каша: 100 г чукани овесени ядки се варят до сгъстяване с 1 л вода; с цел да се разтворят по-добре калциевите и фосфорните соли се препоръчва, преди да се сварят ядките, да се киснат в студена вода няколко часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.