Обикновен ечемик – Hordeum vulgare L.

hordeum-vulgare обикновен ечемик

Латинско име на обикновен ечемик

Hordeum vulgarе – Сем. Gramitieae — Житни растения

Други български имена на обикновен ечемик

Имена на чужди езици на обикновен ечемик

barley, wild barley (Английски); orge, orge vulgaire (Френски); Gerste, Saatgerste, Wildgerste (Немски); orzo (Италиански); cebada (Испански)

Описание на обикновен ечемик

Културно, едногодишно, тревисто растение с изправено стъбло. Листата са линейни и прикрепени с влагалище по коленцата на стъблото. Съцветието е сложен гъст клас с ланцетни класчета, събрани по 2—3 по стъпалата на общата ос на класа. Класчетата са с по един развит цвят. Всеки цвят има като околоцветник 2 плевици — долна и горна; долната е изпъкнала на гърба, с 3—5 жилки и осил, дълъг до 10 и повече см. Тичинките са 3. Плодникът е горен, с две стълбчета и перести близалца. Плодът е зърно, сраснало с горната плевица. Цъфти от май до юни.
У нас се култивират различни чужди и български сортове. В диво състояние не е известен.
Ечемичените зърна се използуват под различна форма:
Слуз от цели зърна. Юг зърна се накисват със 100 г вода в продължение на 4—5 часа, варят се в продължение на 10 минути и отварата се прецежда. Приемат се по 4—5 супени лъжици на ден при стомашно-чревни заболявания и диарии.
Ечемичен малц. Ечемичени зърна се оставят при подходящи условия да покълнат и след това се изсушават. Те съдържат около 40°о нишесте, 10% протеин, 10% декстрин, 30% целулоза, ензим (пептаза). минерални соли и витамините А, В. D и Е.
Извънредно добро средство за благоприятно повлияване на общата обмяна (при кожни изриви, циреи и др.).
Екстракт от ечемичен малц. От ечемичени сухи кълнове се приготвя по специален начин екстракт (малцов екстракт). Съдържа около 10% декстрин, 5% белтъчни вещества, витамини и активна диастаза. Много добро средство за подхранване на малки деца. Добро е действието на малцовия екстракт и при бронхити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.