Обикновено подъбиче – Teucrium chamaedrys

обикновено подъбиче -Teucrium-chamaedrys

Латинско име на обикновено подъбиче

Teucrium chatnaedrys – Сем. Labiatae

Други български имена на обикновено подъбиче

Имена на чужди езици на обикновено подъбиче

wall germander (английски)

Разпространение на обикновено подъбиче

Из редките гори и храсталаците, а също и по скалистите места в цяла България. Расте и при н. в. над 1000 м.

Описание на обикновено подъбиче

Многогодишно тревисто растение, високо 10—30 см. Стъблото, както и при другите устноцветни е 4-ръбесто, в основата слабо вдървеняло. Листата са с къси дръжки, удължено-овални, срещуположни на кръст, в основата клиновидни, в горната част едро назъбени, с прилегнали власинки. Цветовете са събрани по няколко в пазвите на горните листа. Чашката е 5-листна, тръбеста, с 5 зъбци в отвора си. Венчето е 5-листно, тръбесто, розово и въпреки че е от устноцветните, горната устна липсва, а съществува само долна, едра. Тичинките са 4, двете външни са по-дълги. Плодникът е от два плодолиста, с горен двугнезден яйчник. Плодът е сух, разпадлив на 4 орехчета, разположени в дъното на чашечната тръбица. Цъфти от края на пролетта до късно лято.

Дрога (Използваема част) на обикновено подъбиче

Цъфтящото растение (Herba Teucrii).

Съдържание (Химичен състав) на обикновено подъбиче

Етерично масло, горчиви вещества, танини.

Действие и приложение на обикновено подъбиче

Народната медицина препо­ръчва подъбичето широко за подобряване на храносмилането и на апе­тита, при болки в стомаха и червата, киселини, оригване, метеоризъм, диарии, дизентерия и като диуретично средство при ревматизъм, подагра, при кожни изриви, пясък в жлъчния мехур, като адстрингентно средство при кръвохрачене. Външно за бани, компреси и промивки при хемороиди, бяло течение у жените, циреи, гнойни рани, ревматични болки в ставите, възпаления на очите и пр.

Запарката се приготвя от 4 чаени лъжички ситно нарязана дрога на 1 чаша вряща вода (доза за 1 ден). Същата запарка се прилага и външно а компреси, лапи, промивки и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.