Обикновена леска – Corylus avellana

леска corylus-avellana

Латинско име на обикновена леска

Corylus avellana L. — Сем. Betulaceae

Разпространение на обикновена леска

Из храсталаците и широколистните гори в цяла България.

Описание на обикновена леска

Храст или малко дръвче със сивокафява кора. Листата са доста големи, овални, в основата сърцевидни, едро и двойно назъбени. Цветовете са еднополови; мъжките (събрани в гъсти цилиндрични реси) са голи, разположени в пазвите на прицветните люспи и са снабдени с две прицветничета; тичинките са 4, с раздвоени дръжки, сраснали с люспата; женските цветове са разположени по два в пазвите на вътрешните люспи на пъпковидното съцветие. Плодът е сух, неразпуклив — лешник, обхванат от зелена, чашковидно нарязана в горната си част обвивка. Цъфти в края на зимата и ранна пролет.

Дрога (Използваема част) на обикновена леска

Листата (Fol. Coryli avellanae) и стъблената кора (Cort. Coryli avellanae).

Съдържание (Химичен състав) на обикновена леска

Листата съдържат 0,04% етерично масло и гликозида мирицитрозид, а кората — също етерично масло и танини, флобафени, лигноцерилов алкохол, бетулин.

Действие и приложение на обикновена леска

Етеричното масло и другите съставки на кората на леската имат съдосвиващо действие. Препоръчват се вместо познатата чуждестранна дрога хамамелис при разширени вени, перифлебити, варикозни язви и капилярни хеморагии.

Употреба на обикновена леска

Листата и кората на леската се прилагат под форма на запарка: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога на 1 чаша вода (доза за 1 ден).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.