Обикновена коприва – Urtica dioica

Латинско име на обикновена коприва

Urtica dioica  – сем. Urticaceae

Други български имена на обикновена коприва

жарка, парниче, жиговица, двудомна коприва

Имена на чужди езици на обикновена коприва

nettle (английски); ortie (френски); Brennessel (немски); chichicaste, ortiga (испански)

Разпространение на обикновена коприва

Среща се на територията на цялата страна, по влажните и плодородни почви, изложени на слънце или полусянка.

Описание на обикновена коприва

1,5-метрово многогодишно тревисто растение с право стъбло. Листата му са назъбени, срещуположни и тъмнозелени. Те и стъблото са покрити с парливи твърди власинки. Коренището му разклонено и пълзящо. Цъфти със зелени цветове, които са събрани в съцветия в пазвите на връхните листа.  Цветовете са еднополови, растението двудомно. Мъжките цветове са с 4 еднакви, жълтозелени, перигонни листчета и с 4 тичинки; женските са с 4-листен перигон — двете листчета са по-малки, а двете — по-големи; плодникът е с горен яйчник. Плодът е сухо едносеменно орехче. Цъфти от края на пролетта и почти през цялото лято.

Дрога (Използваема част) на обикновена коприва

През март или ноември се вадят коренищата. Листата (Folia Urticae) се берат по време на цъфтежа. В началото на цъфтежа могат да се берат целите растения и от тях се приготвят екстракти, мазила, пудри и тинктури. От копривата се извлича хлорофил, който се използва като оцветите в хранителната и фармацевтичната индустрия.

Съдържание (Химичен състав) на обикновена коприва

Серотонин, минерали, тритерпини, хистамин, амини. В копривата се откриват много витамини – А, В1, В6, К, РР И С. Също така е богата на желязо, хлорофил, флавоноиди, органични киселини и етерично масло.

Действие и приложение на обикновена коприва

Използва се при ревматизъм, подагра, артрит, заболявания на бъбреците, простата, жлъчката и черния дроб, запек, проблеми с храносмилането, колики, анемия, менструално кръвотечение, хемороиди. Външно помага при екземи, ухапвания от насекоми, кръвотечение от носа, изгаряния първа степен, косопад, ишиас и заболявания  на кожата. Действа кръвоспиращо, смъква кръвното и нивото на кръвната захар. Действа добре върху обмяната на веществата.

Приготвяне на обикновена коприва

Запарка от коприва се приготвя от 1-2 супени лъжици, които се варят 5 минути в 250мл вода. Чаят се пие по 3 чаши на ден. За външно приложение се прави същата запарка, но с два пъти повече листа. Копривата се използва и при косопад – 100гр сухи листа се сваряват в 500мл вода и 500мл оцет.

Българската народна медицина прилага копривата широко; отварата от корена и листата — при храносмилателни смущения и диарии, при кръвохрачене, кръвотечение от носа, продължителна и силна менструация, уремия, хемороиди, като диуретично средство при ревматизъм, при обриви по кожата, при диабет, нервни припадъци (епилепсия, хистерия), освен това при хроничен бронхит и други заболявания на дихателните органи, при жълтеница и чернодробни заболявания и външно за бани при отоци, рани от подсичане, контузии и пр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.