Обезмаслени продукти? Не се лъжете! Това е мит!

изгаряне на мазниниСтрува ви се , че следите буквално за всичко. Избирате мляко и сладолед с понижено съдържание на мазнини, нискомаслени бисквити и сладкиши. Но проблемът е , че ако в продукта има малко мазнини, това съвсем не означава, че в него има малко калории.

Най-разпространеният мит за нискомаслените продукти е,че те помагат да се контролира теглото. При това, както смятат диетолозите, етикетът „нискомаслен продукт” създава у хората илюзия, че всичко е позволено – яж колкото искаш. Купувайки такива храни, хората често преяждат.

Мит е и това, че нискомаслените продукти и продуктите с понижено съдържание на захар са добри за лица, страдащи от захарен диабет. На пациентите със захарен диабет от 2-ри тип често се налага да се борят със затлъстяване (при тях излишното тегло усложнява контрола за нивото на кръвната захар) и те могат да си мислят, че обезмаслената храна е правилният избор. Обаче най-добрият изход е да се избягва преяждане с обезмаслени продукти.

Захароза и нишесте вместо мазнини

Какво е лошото на продуктите без мазнини? Да започнем с това, че тези продукти претендират на званието „нискокалорични”, това се отнася до бисквити, сладолед, бонбони, банички. Те са вкусни и дават енергия на организма, но са лишени от хранителната стойност на минералите, витамините, белтъците и целулозата. Освен това за запазване на вкусовите им качества, влошаващи се след премахването на мазнините, в продуктите се добавя захароза (най-разпространената форма на рафинираната захар) и нишесте.

Така в тях няма мазнини, но има повече въглехидрати. И захарозата и нишестето се отнасят към въглехидратите, а те най-силно влияят на нивото на кръвната захар. Пациентите със захарен диабет не е задължително да изключват от диетата си въглехидратите, но трябва да следят за да държат нивото на кръвната захар близко до нормата.

Обезмаслената храна, това практически е чиста захар, а лютата храна съдържа хидрогенирани масла, имащи в състава си трансмазнини, които се образуват при сгъстяването на растителното масло за приготвянето на такива продукти като маргарина.

Действието на трансмазнините е долу горе такова като на наситените мазнини, явяващи се основна причина за повишеното ниво на холестерина в кръвта.

Оптимизиране на храненето

Важно е да се намали количеството на мазнини в диетата, особено ако имате наднормено тегло или повишено ниво на холестерина в кръвта. Може да се използват продукти с понижено съдържание на мазнини или въобще без такива, например обезмаслено мляко, немазен кашкавал, лека майонеза или подправка за салата. Обаче не бива твърде да се увличаме по такива заместители, особено от категорията „нискокалорични”.

Като начало трябва да се намали потреблението на мазни продукти – овче и говеждо месо, месни продукти, сирена, мляко, картофен чипс и сладолед.

По нататък трябва да се изменят самите начини за приготвяне на продуктите. Вместо интензивно пържене в маслена баня, използвайте начин, който в кулинарията се нарича „соте”. Пробвайте да готвите на грил, на открит огън или да задушавате продуктите в бульон. И още един съвет от диетолозите – употребявайте така наречената натурална храна. Колкото по-малко храната е подлагана на обработка, толкова по-добре. Тя съдържа повече хранителни вещества и по-малко захар и мазнини.

Как да четем етикетите?

Ако внимателно четем етикета, можем да се научим да избягваме капаните, свързани с обезмаслените храни. На много продукти има бележка за ниско съдържание на калории и мазнини. Но всичко това се отнася до относително малко количества от продукта, на което обикновено не обръщат внимание, задоволявайки се с номиналните показатели на съдържанието на мазнини. Но кой изяжда само една бисквита.

Думата „обезмаслен” на етикета хипнотизира хората, така както снимката на плод на него, предполагайки „натуралност” на продукта.

Ето няколко съвета как да четем етикетите:

  • Проверете общото съдържание на мазнините. Обезмасленият продукт съдържа не повече от 0,5 г на порция. Продуктът с ниско съдържание на мазнини – по-малко от 3 грама. „Леките” продукти трябва да съдържат с 25 % по-малко мазнини от обикновените.
  • Проверете общото съдържание на въглехидрати, за да научите колко захароза и нишесте е добавено, за да се компенсира намаляването на мазнините.
  • Изяснете теглото на опаковката и теглото, относително което са указани количеството на мазнини. Това ще ви помогне да си изясните колко изяждате за един път, ще се задоволите ли с една бисквита или можете да си позволите две или повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.