Няколко лесни и бързи упражнения при дисковата херния

дискова-хернияДископатията е по-лекото заболяване от дисковата херния, но какво да правим, ако се стигне до нея?
Няколко упражнения биха били добре за организма.

Застанете изправени в изгодно положение с разкрачен стоеж, с ръце на кръста. Започнете с първото упражнение, с наклон наляво, като лявата ви ръка е на кръста, а дясната отива над главата. В това положение се задържа до 20 секунди. След същото се повтаря, но този път на другата страна и с другата ръка, като отново се задържа 20 секунди.

Следва второ упражнение, което е ориентирано към долната част на кръста и задната част на бедрото. Всъщност, това упражнение се бърка доста често като не се изправя кръста, а е извит. Това е грешна позиция. Трябва в ниската част да е максимално изправен и изпънат напред, за да може и гръбнака по този начин да бъде максимално изпънат. През това време ръцете могат да се подпрат на колената – при по-начинаещите. Ако сте по-напреднали, по-добре ги спуснете още надолу като максимума е да бъдат опрени в пода. Отново задържаме 20 секунди.

При следващото упражнение отново е необходимо да заемете изходно положение. Изправете ръцете си над главата, след което се прави накланяне назад, като се задържа тази позиция за 20 секунди, но внимавайте накланянето да не е прекалено голямо, тъй като има вероятност да се появи силна болка. След като минат 20 секунди, отново връщате в изходно положение. Това упражнение се повтаря няколко пъти.

При следващото упражнение е необходимо в изходното положение да е тип „седеж”, тоест да сте седнали, с изпънати крака напред и изправен гръб и отпуснати надолу ръце – могат да са подпрени в пода. И така. Първата стъпка е да направите наклон напред с изправен гръбнак. И тук както при останалите упражнения се задържа около 20-тина секунди, стремейки се максимално да обтегнете задната част на бедрото.

При следващото кратко упражнение, изходното положение е тип лицева упора – краката и таза са опрени в пода, тялото (от кръста нагоре) е изправено (като се подпирате на ръцете си), а главата трябва да гледа напред. Задържаме тази поза 20 секунди.

При следващото упражнение изходното положение е тилен лек, ръцете са на пода, а единият крак се вдига нагоре и след това настрани към противоположната ръка. Кракът трябва да бъде изправен в коляното. Тази поза се задържа за 20 секунди, след което се прави смяна на краката и отново се задържа 20 секунди.

Това са само малка част кратки упражнения, които можете да прилагате при наличие на дискова херния в ранен период (по-тежкото заболяване, след дископатията).

Можете да прилагате тези упражнения веднъж или 2-3 пъти дневно, по което време желаете, но ако имате възможност е препоръчително упражненията да се правят сутрин, когато гръбнака е най-схванат. Имайте предвид, че ако някое от упражненията предизвика болка при прилагането му, веднага трябва да прекратите дадените упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.