Нощна свещ – Oenothera biennis L.

Oenothera-biennis нощна свещ

Латинско име на нощна свещ

Oenothera biennis – Сем. Onagraceae

Други български имена на нощна свещ

Двугодишна пупалка, нощна свещ

Имена на чужди езици на нощна свещ

common evening-primrose, evening-primrose, Немски-rampion (Английски)

Описание на нощна свещ

Двугодишно тревисто растение, високо 50—100 см, с дебел, вретеновиден, месест корен. Стъблото е из-правено, просто или само в горната си част разклонено, окосмено тъй както и листата. Листата са последователни, на къси дръжки, продълговато-ланцетни, по ръба рядко назъбени. Цветовете са събрани в удължени, гроздовидни връхни съцветия. Чашката е 4-делна, несраснала; дяловете са обърнати назад. Венчелистчетата са 4, бледожълти, дълги 20—30 мм, несраснали, много по-дълги от чашката и тичинките. Тичинките са 8. Плодникът е от 4 плодолиста, с горен яйчник. Плодът от нощна свещ е удължена пирамидална 4-ръбеста кутийка, разпукваща се по 4 шева. Венчето през деня е свито, затворено, а се разтваря през нощта. Цъфти през лятото.

Разпространение на нощна свещ

Северноамериканско растение, пренесено в Европа през XVIII век, а у нас вероятно в края на миналия век. Сега у нас е натурализирано и расте покрай жп линии, край пътищата, сипеите и други, но винаги по каменист терен. Среша се тук-там в топлите части на страната.

Дрога (Използваема част) на нощна свещ

Надземната растителна част с цветовете (Herba Oenotherae).

Действие и приложение на нощна свещ

Пупалката (нощна свещ) е препоръчана при изтощителни обезводняващи организма диарии, особено при малки деиа
Прилага се под форма на алкохолна настойка (1 ч. дрога на 5 ч. 40% алкохол) — по 20—30 капки 3—4 пъти на ден. Приготвя се и запарка от 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога на 1 чаша вряща вода (доза за 1 ден).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.