Ноктите разказват за здравословни проблеми

нокти здравословно състояниеЕкспертите от aмериканската академия по дерматология и венерология са уверени, че е достатъчно да се погледнат ръцете, за да се предложи диагноза. По ноктите учените идентифицират възможни признаци на анемия, белодробни проблеми, наличието на гъбички.
Ако ноктите са жълти и се разслояват, това може да бъде начало на гъбична инфекция. Също така, не са изключени проблеми с черния дроб, лимфната система или наличието на белодробни заболявания като хроничен бронхит.

Тъмните линии под ноктите, са свързани с повишен риск от рак на кожата – меланом. Специалистите препоръчват незабавно се свържете с експерти при откриването на линии. А при аномално увеличение на крайщата на пръстите и огъването на ноктите, най-вероятно, е налице недостиг на кислород в кръвта. Причина може да бъде болести на сърцето и белите дробове (не е изключен вроден дефект, хронична обструктивна белодробна болест, цироза на черния дроб или инфекция на лигавицата на сърдечните камери).

С напукани нокти са често хора, които страдат от псориазис, хроничен дерматит, алопеция ареата или артрит. А ленти на ноктите свидетелстват за преживявано заболяване, за излагане на ниски температури, ако човекът страда от болестта на Рейно, за неконтролирано протичане на диабет, пневмония, морбили и за заболявания на кръвоносната система.

Ако ноктите са под формата на лъжички (т.е. силно вдлъбнати), са свързани с травма, наличие на синдром, предполагащ изместване на капачки на коленете, нарушения в развитието на бъбреците и скелета. Често тази форма на ноктите се среща при хора с анемия.
Нокътната плочка с бял цвят може да говори за цироза на черния дроб, диабет, застойна сърдечна недостатъчност и недохранване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.