Нови възгледи за лечението на язвата

лечение язваДоскоро учените караха хората страдащи от язва да постят, но през последните години се наблюдават промени в мисленето за лечението на това заболяване. Темата е стара като света и ние много често я коментираме. Но може би не сте обърнали внимание на това, че самата язва, всъщност възниква заради въздействието на стомашния сок върху лигавицата. Тази болест се среща три пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. Вероятно няма човек, който да не е чувал, че при язва е задължително да се спазва диета. Но напоследък възгледите се промениха.

Внимание!
Необходимо е да отбележим, че първоначално европейските хирурзи са се отнасяли доста отрицателно към операцията на стомаха. И са имали сериозни основания за това – техниката и инструментите били далеч от съвършенството. Но времето си течало, а заедно с това и научният прогрес. Така през 1881 г. един от най-именитите хирурзи на 19-то столетие, виенският професор Кристиан Теодор Билрот провел първата операция по отстраняване, изрязване на части от стомаха. И се започнало… И досега лекарите от цял цвят обозначават най-разпространените методи по отстраняване на язва на стомаха и дванадесетопръстника като “Билрот I или II”.

По принцип доскоро се смяташе, че лечението на язвената болест непременно трябва да се съпровожда със строга диета. Дори през втората половина на миналия век както в популярните медицински учебници и справочници, така и в професионалните издания напълно сериозно се предлагаше при язва човек да се откаже от пушенето, от кафето, от лютивите и пикантните подправки, от сладкото. Или поне да ги ограничи до голяма степен. С една дума, медицината едва ли не принуждаваше всички язваджии да постят.

Не е клинично потвърден положителният ефект от безвкусните каши
Последната дума на науката предлага да забравим тези остарели препоръки, все едно са били някакъв кошмарен сън. Отминаха времената на строгите диети и ястията ни отново придобиха истински вкус.

Освен всичко друго се прояви и обратната страна на уж щадящата диета. Т.е. “изскочиха” всички нейни недостатъци. При диета организмът не получава достатъчно количество минерални вещества. А това прави червата вяли. Освен това недостигът на витамини влошава общото физическо състояние вместо да го подобрява. Можете и сами да проверите, но истината е, че никога не е бил клинично потвърден положителният терапевтичен ефект от препоръчваните от лекарите безвкусни каши! Накратко казано, съвременните светила в медицината по-скоро ще се съгласят със съветите на прабабите-знахарки. А тяхната житейски мъдрост се крие в поговорката: “всичко, което е влязло в устата, е полезно”.

Капсаицинът, който се съдържа в лютивия пипер, защитава стомашната лигавица
Наскоро австралийски изследователи от Сидней представиха доказателство относно “тайните на капсаицина”. Всъщност те успели да проникнат в тези “тайни”. Капсаицинът е алкалоид, съдържащ се в различните видове лютив пипер. Той им придава лютия вкус. А в чист вид е безцветно кристално вещество с лютив вкус. В натурален вид той се среща много често в лютивия пипер “чили”.

Оказва се, че именно капсаицинът допринася за образуването на “хормоните на щастието” – ендорфините. Освен чувството на удовлетворение, тази лютива на вкус подправка притежава и редица други важни предимства.

Например увеличава десет пъти количеството на слюнката и повишава активността на определени ферменти. А това, на свой ред, води до образуване на защитен слой на стомашната лигавица. Той предпазва от вредното въздействие на киселините.

Освен това въпросният алкалоид оказва антибактериално действие и предотвратява както лекото разстройство на стомаха, така и диарията.

Забележете, че капсаицинът, освен всичко изброено дотук, увеличава активността на кората на надбъбречните жлези. Вследствие на това оказва въздействие, подобно на това на естествения кортизон. Нека припомним, че препаратът кортизон помага за намаляване на физическата болка и избавя човек от психологическия стрес.

Освен лютивия пипер има и други растения, които действат като антиоксиданти
Между другото, още по времето на ацтеките било известно болкоуспокояващото действие на една чудесна смес – от мед и прах на лютив пипер “чили”. Те са го използвали като домашно средство за лечение на различни рани и болежки в устната кухина и носоглътката. Последни изследвания ясно показват, че капсаицинът отначало раздразва, а след това успокоява нервните окончания. Подобно твърдение може лесно да се провери на практика: достатъчно е да преглътнете първото парченце, първата хапка с тази лютива подправка; втората вече няма да ви се струва толкова лютива. Подобно антиоксидантно и антибактериално действие оказват не само пиперът “чили”, но и други растения – например ванилията, различните сортове пипер, както и джинджифилът. Всички изброени продукти стимулират производството на антиоксидантните ферменти и оказват защитно действие на цялата храносмилателна система.

Възможни са неприятни странични последствия от операцията
За огромно съжаление, в повечето случаи аналогичните операции по радикална хирургична намеса доведоха до редица неприятни странични последствия. И лекарите се заеха да търсят по-щадящи методи за лечение. Така в процеса на опити проба-грешка в лечението на язвата на стомаха и дванадесетопръстника, медиците стигнаха до хирургично разрязване на т.нар. блуждаещ нерв. Или на негови отделни разклонения. Така се понижава секрецията (т.е. отделянето) на солна киселина в стомаха. Тази процедура се нарича ваготомия. И в този случай първата дума отново се оказва на немски лекар, хирурга от Мюнхен професор Фриз Хол. Той осъществил първата ваготомия през 1964 година.

Преди 12 години обаче фармаколозите “произведоха” конкуренция на хирурзите, като пуснаха на пазара препарат – един от първите блокери на Н2-хистаминовите рецептори. Той много ефикасно потиска хистамин-опосредстваната и базална продукция на солна киселина. Така се ускорява излекуването на язвата и повечето язваджии вече нямат нужда от това да лежат в болница.

Внимание!
Световната статистика само потвърждава успеха на новия терапевтичен метод. Броят операции на стомаха през този период значително намалява. В Лондон например хирургичните операции са намалели с цели 50 процента. Но истински рекорд показва клиниката към университета в немския град Майнц, където броят операции от язва на стомаха са намалели с почти 66 процента.

Източник:blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.