Нар – Punica granatum

Латинско име на нар

Punica granatum – сем. Punicaceae

Други български имена на нар

анар, гранат

Имена на чужди езици на нар

pomegranate (английски); grenadier (френски); Granatapfelbaum, Granatapfelstrauch (немски); granado, mangrano (испански)

Разпространение на нар

Родината му е Югозападна Азия, но се отглежда още в Южна Америка, Южна Африка, средиземноморските страни и страните с по-топъл климат. В България също се отглежда, предимно в южните черноморски райони.

Описание на нар

4-5-метров, разклонен, бодлив храст или дърво. Издържа на суша, а стъблото му е слабо, усукано на спирала и с кестенява, напукана кора. Листата му са срещуположни, с продълговата ланцетна форма, тъпи, блестящи, целокрайни и гладки. Дълги са 2 до 8 см и имат къса червеникава дръжка. Цъфти през лятото с цветове групирани по 2-3 или единични. Венчелистчетата са до 7 с червен цвят, а в редки случаи бял или жълтеникав. Ражда плод, който е твърдо кожеста кутийка с големината на ябълка, с яркочервен или жълтеникав цвят, който е твърд, има кисела сочна вътрешност, много на брой червеникави семена и узрява през есента.

Дрога (Използваема част) на нар

От март до юни се берат цветовете. Използват се още изсушените кори от плодовете (Cortex Granati Fructus), кората от стъблото и корените (Cortex Granati).

Съдържание (Химичен състав) на нар

Манит, минерални соли (в кората), алкалоиди (изопелетиерин и пелетиерин), пуницин (глюкозид), галова киселина, захари, дъбилни вещества. В плодовете се откриват витамин С, смоли, пектин и лимонена киселина.

Действие и приложение на нар

Има адстрингентни и противовъзпалителни качества, поради което е ефикасно средство при стомашно-чревни разстройства като диария, гастрит и дизентерия, но най-вече се използва срещу глисти и тении, защото съдържа пелетиерин. Помага още при обилна менструация, кръв в урината и кръвохрачене. Външно се прави гаргара при болни венци или сливици, а при бяло течение се правят промивки.

Приготвяне

2 чаени лъжички от корите на плодовете се счукват ситно и се заливат с 500мл вода и се вари 15 минути. Прецежда се и се изпива за 2 дена.

За лекарство против глисти се варят 50гр кора от корена в 500мл вода за 20 минути. Пие се три пъти на ден, 10 минути преди ядене, като след това се взема английска сол.

Внимание: Да се приема само под лекарски контрол, защото предизвиква отпадналост, нарушено зрение и други странични ефекти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.