Нарушения на съня при възрастни и стари хора

нарушения на съня при възрастни и стари хораТрудното заспиване и нарушенията на съня са особен проблем, които трябва да се има предвид при специалното обслужване. Важно е да се прави разлика между смущенията при заспиване и нарушенията на съня — ранно събуждане или поява на обратен ритъм на сън и бодърстване. Сърдечната слабост нерядко води до нощно неспокойствие. В такъв случай лекарят ще определи какво трябва да бъде съответното лечение.

Причини за нарушения на съня

Нарушения на съня могат да настъпят в резултат на доловими външни причини (прекомерна употреба на подправки, напитки, възбуда, шум, страхове), но могат да бъдат и придружаващ симптом при някои вътрешни заболявания. Лечението на основното заболяване е в състояние да отстрани нарушенията в съня.

Грижи за болния

Основно значение при грижата за болния имат: удобното легло, тихата и добре проветрена стая (сън при отворен прозорец), вечерното хранене да не бъде обилно, да не се консумира кафе и да не се пуши, да се избягват определени медикаменти. Препоръчват се редовен ритъм на сън (да се ляга по едно и също време, като вечер се избягва продължително гледане на телевизия), спокойствие, приятна атмосфера в края на деня. Заспиването се улеснява след вечерни разходки, топли бани или душ на краката. Понякога добре действат поставянето на хладна кърпа върху сърдечната област, вземането на валерианови капки или изпиването на чаша бира или вино. Масажите от периферията към сърцето нерядко водят до умора и оттам — до заспиване. Ако тези средства се окажат неуспешни, лекарят трябва да назначи съответните лекарствени препарати. Неконтролираното вземане на медикаменти трябва да се избягва, тъй като в старческата,  възраст лекарствените средства могат да имат дори обратен възбуждащ ефект.

Психични изменения при нарушения на съня

Психичните изменения, включително състоянието на обърканост, както и нощното неспокойствие по принцип трябва да се обсъдят с лекаря, за да може той да даде съответните указания.

One Reply to “Нарушения на съня при възрастни и стари хора”

  1. ирена филипова :

    Как да се боря със сънливостта си прекалено рано вечер?Лягам и заспивам към 21ч. Кафето не помага. Моля за отговор, защото се измъчвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.