Наранявания на сетивните органи и първа помощ при тях

наранявания на сетивните органи

Увреждания на окото

При удар с тъп предмет в областта на окото се получава вътрешен кръвоизлив най-често около очната ябълка. Той се проявява с оток, посиняване на клепачите и затваряне на окото. Ако ударът е бил силен, може да се получат увреждания и в очната ябълка, което може да доведе до нарушаване на зрението.

Окото на човека може да бъде наранено и от остри оръжия или метални частици през време на работа.
Уврежданията на клепачите и конюнктивата на окото често правят невъзможно неговото затваряне, поради което пострадалият трябва да бъде навреме изпратен на лекарско лечение, за да се избягнат усложнения. Обикновено конюнктивата на окото се поврежда от чужди тела или въздействие от вредни изпарения в производството. Слънчевите и по-специално ултравиолетовите лъчи предизвикват силно възпаление на конюнктивата, придружено с болезненост и сълзотечение.

Увреждания на склерата се получават главно от метални парченца при работа в металургията без защитни очила. Такива увреждания могат да имат тежки последици за зрението и даването на първа помощ и отправянето за болнично лечение е от голяма важност за изхода на нараняването. Окото се оставя спокойно чрез превързване със суха стерилна превръзка. Ако болката продължава и след това, превързва се и другото око и се изпраща при лекар.

Увреждания на ухото

Уврежданията на ухото могат да обхванат както неговата външна част, така и канала и тъпанчето му.

Вътрешното ухо може да претърпи увреждане поради силно сътресение. В такъв случай се констатира повреда на слуха и нарушаване на равновесието. Ако при падане или удар по главата в ушния канал се намери кръв, е възможно да е счупена основата на черепа.

При нараняване на ушната мида се прави стерилна превръзка. Ако е наранен слуховият канал и от него изтича кръв, която може да иде от по-дълбоко нараняване в самото ухо, каналът се тампонира леко със стерилна марля и ухото се превързва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.