Наранявания на вътрешните органи и първа помощ

вътрешни органи нараняванияНараняването и увреждането на вътрешните органи, които се намират в гръдната и коремната кухина, са от особено значение поради тяхната жизнена важност и трудна достъпност за лечение. Опознаването произхода и признаците на тези наранявани ще ни улесни при преценяване състоянието на ранения и неотложността от хирургична намеса за неговото спасяване.

Нараняване на органите в гръдния кош

При счупван на ребра белият дроб може да бъде разкъсан от острите костни късове и да се получи кръвоизлив в плевралната кухина. Кръвоизлив може да се получи и в самата белодробна тъкан и пострадалият да изхвърля кървави пенести храчки. В такива случаи дишането е болезнено и затруднено. При наранявания с пробиване на гръдната стена белият дроб може да бъде притиснат и свит от нахлулия през отвора въздух, по ради което се получава силен задух от образуването на пневмоторакс. Същевременно ако междуребрените кръвоносни съдове са засегнати или има повреда на белия дроб, получава се доста силно кръвотечение, което също затруднява дишането, а оттам и сърдечната дейност.

При нараняване на сърцето и големите кръвоносни съдове в гръдния кош се появяват тежки вътрешни кръвоизливи, които в повечето случаи свършват фатално. За вътрешен кръвоизлив говори голямата бледност на лицето и устните, учестеният нишковиден пулс и затрудненото дишане.

Нараняване в коремната област

Нараняванията в коремната област водят до тежки увреждания на стомаха, черния дроб, тънките и дебелите черва, бъбреците, слезката и други важни за живота органи. При нараняване на червата тяхното съдържание изтича в коремната кухина заедно с големи количества микроорганизми, които предизвикват тежко възпаление на коремната ципа — перитонеума. Ето защо при такива наранявания трябва да се прибегне към бързо хирургично лечение.
В случай, че е засегнат черният дроб и слезката, се получават големи вътрешни кръвоизливи и дразнене на перитомеума.

При коремните наранявания въобще болката е голяма поради извънредната чувствителност на перитонеума. Неговото дразнене или възпаление се отразява на сърдечната дейност — пулсът се учестява — дишането става по-късо поради болезненото движение на диафрагмата и коремната стена.

Почти всички ранени в коремната област са в шоково или предшоково състояние, за което трябва да се държи сметка при даването на първа помощ и пренасянето на ранения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.