Напълняването по време на бременността – колко ли е нормалното?

Напълняването през бременността – колко е нормалното?

Нито храната за двама, нито оскъдните порции са желателни през самата бременност. Какво ли е нормалното тегло, което да се наддаде за деветте важни месеца от бременността?

Качването на теглото зависи от няколко фактора като: началното тегло преди забременяването, особеностите от организма при бъдещата майка, предразположености към разни болести, вредни или добри хранителни навици, включва режими на хранене и количеството храна, които ще се приемат, дали ще е бременността едноплодна или многоплодна.

По време на бременността наддаването на килограми е неизбежно: плодът расте, като са му необходими разни хранителни вещества, различни витамини и минерали, като цяло „градивния материал“ за органогенезата, нараства също масата и на матката, засилва се и развитието на плацента, натежава и околоплодната течност, неминуемо е и създаването на мастните тъкани и депа по корема, ханша и бедрата – осигуряващи защитата на плода и съхраняващи енергия за периода на кърменето, наедрелият бюст също наклонява везната.

Според акушеро-гинеколозите, за нормално тегло се приема наддаването на около 10 – 12 килограма за цялото време за бременността, като това се отнася само за жените със започнато нормално тегло и в отлично здравословно състояние.

При началното тегло на една жена, което е под нормата, затова през бременността е възможно да се понатрупат повечко килограми, някъде между 12 – 18 килограма.

При наднорменото тегло е валидно точно обратното, за допустимо се смята наддаване, което следва да е от 6 до 10 килограма, като при степента на затлъстяването се допуска добавянето само на още 6 килограма.

За нормално тегло при многоплодна бременност се смята, когато покачването на теглото е повечко някъде между 14 – 19 килограма.

Какви са критериите определящи дали дадено наддаване на тегло е нормалното?   Самата преценката се свежда до елементарна аритметика. Пресмята се сумата на: теглото на плода вариращо някъде от 2,5 до 3,8 килограма, теглото на плацента около 500 – 600 грама, нарасналата матка към 1 килограм, уголемяването на гърдите с 500 грама, нарастването на околоплодната течност между 800 – 1000 грама. Добавят се и особености, които са характерни за тялото на бременната влияещи на теглото, като  характерно е увеличаването на обема на кръвта в тялото, обясняващо допълнителното увеличаване на маса до 1,5 килограма, от увеличаването на междутъканна течност се прибавят някъде към 1,5 или 2 килограма, скорошните подкожни мазнини в областите по корема, по ханша и по бедрата тежат средно някъде към 3,5 килограма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.